Lasta iz Čapljine počela proizvodnju štrudle od smokve

Radiosarajevo.ba
Lasta iz Čapljine počela proizvodnju štrudle od smokve
Foto: Pogled.ba / Fabrika keksa i vafla Lasta Čapljina
Raspisan je treći javni poziv za prodaju Laste Čapljina, potvrdila je stečajna upravnica Laste Behrija Huseinbegović.

Prodaju se nekretnine, što uključuje proizvodni pogon, upravnu i prateće zgrade te opremu kompanije.

Početna cijena u trećem javnom pozivu je 8,6 miliona KM, a imovina se ne može prodati ispod te cijene, piše Večernji list.

Početna prodajna cijena u prvom javnom pozivu bila je 11,48 miliona konvertibilnih maraka, a u drugom javnom pozivu 9,2 miliona konvertibilnih maraka.

Prijave se, po trećem pozivu, dostavljaju do utorka, 5. marta a usmeno javno nadmetanje obavit će se u srijedu, 6. marta u 12.00 sati u prostorijama stečajnog dužnika.

Proizvodnja u Lasti stala je krajem 2016. godine, dok je obustava proizvodnje obznanjena 26. januara 2017. nakon čega je oko 150 radnika upućeno kući.

Stečajni postupak na Osnovnom sudu u Mostaru pokrenut je u maju 2018. godine, a za stečajnu upravnicu imenovana je Behrija Huseinbegović, ekonomistica iz Bugojna, poznata po oživljavanju posrnulih preduzeća.

Ono što je krajem januara 2017. godine, kada su zabrinuti radnici pogleda uprtih u zemlju kretali kućama razmišljajući gdje i kako dalje, izgledalo nevjerovatno, mašine su ponovno pokrenute prije nekoliko mjeseci, tačnije u oktobru 2018. godine.

Počelo se s proizvodnjom čajnih kolutića, a nastavilo s kokos keksima, krem štapićima, a odnedavno je u proizvodnji i popularni keks Linđo.

Od stečajne upravnice Behrije Huseinbegović saznaje se kako bi početkom marta trebala početi i proizvodnja najjačeg Lastinog brenda - štrudla od smokve.

Ono što Čapljinci, ali i svi Hercegovci priželjkuju svakako je oživljavanje pogona prehrambene industrije, odnosno čapljinskoga sinonima tvornice keksa i vafla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije