Ko su najveće europske aviokompanije u 2017. godini

Radiosarajevo.ba
Ko su najveće europske aviokompanije u 2017. godini
Njemačka aviokompanija Lufthansa svrgnula je s trona Ryanair, preuzevši ponovo titulu najveće europske aviokompanije po broju putnika u 2017. godni.

Ovaj uspjeh njemačke kompanije došao je nakon što je irski niskotarifni avioprijevoznik bio primoran otkazati hiljade letova zbog problema sa rasporedima pilotima.

Njemačka aviokompanija je saopćila da je prošle godine prevezla ukupno 130 miliona putnika, prenosi agencija Reuters.

Ryanair je prevezao 129 miliona ljudi, tako da je izgubio krunu najvećeg prijevoznika koju je od Lufthanse preoteo 2016. godine.

Lufthansa bilježi snažan rast nakon što je krajem 2016. godine preuzela Brussels Airlines i namjerava pojačati razvoj svog budžetiranog brenda Eurowingsa, kako bi on postao treći najveći prijevoznik u Europi na direktnim linijama, bez usputnog slijetanja.

Njemačkoj avio-grupi, u čijem su sastavu takođe Swiss International Air Lines i Austrian Airlines, na ruku je išao i kolaps njemačkog konkurenta Air Berlina, koji je u oktobru 2017. godine prestao letjeti.

Ryanair je u međuvremenu smanjio svoje planove rasta, nakon što je zbog problema s pilotskim rasporedima ostao bez dovoljno letačkih kadrova, što ga je primoralo da otkaže 20.000 letova.

Air France-KLM je objavio da je povećao broj prevezenih putnika za 5,6 posto prošle godine na 98,7 miliona, uz pomoć low-kostera Transavije.

Grupa IAG, matična kompanija British Airwaysa i Iberije, prevezla je 104,8 miliona ljidi, što je 4,0 procenta više nego 2016.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije