Kineski internet gigant Tencent pretekao Facebook

Radiosarajevo.ba
Kineski internet gigant Tencent pretekao Facebook
Berzanska vrijednost kineskog internet giganta Tencent dostigla je rekordni nivo čime je pretekao američki Facebook i ušao u prvih pet najvećih svjetskih kompanija.

Tensent, operater videoigrica i vrlo popularne aplikacije za instant poruke WeChat, porastao je na nivo svojih rivala iz Silikonske doline, i postao prva azijska tehnološka grupa koja na berzi vrijedi više od 500 milijardi dolara.

Vrijednost dionica te kompanije na berzi u Hongkongu se ove godine duplirala.

Objavljivanje dobrih tromjesečnih rezultata prošle sedmice, kada je zabilježen najveći rast prodaje za sedam godina, podstakla je dalji rast cijena dionica te firme.

Jučer je, poslije zatvaranja azijskih berzi, vrijednost firme Tencent dostigla 4.080 milijardi hongkonških dolara (523 milijarde američkih dolara), čime je premašila Facebook valoriziran na 519 milijardi dolara.

Američka društvena mreža zabranjena je u Kini i cenzurom blokirana na lokalnom internetu što je omogućilo WeChatu da prosperira u zemlji s inovacijama koje su uzdrmale lokalnu tehnološku scenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije