Italijani investiraju u Donji Vakuf, bit će otvoreno 300 radnih mjesta

K. S.
Italijani investiraju u Donji Vakuf, bit će otvoreno 300 radnih mjesta
Italijanska kompanija Olip odavno je prisutna na tržištu Bosne i Hercegovine, jer ima fabriku Travniku gdje zapošljava oko 1.300 radnika.

Uskoro bi italijanska kompanija trebala investirati u Donji Vakuf gdje planira zaposliti oko 300 radnika.

Kako je za Radiosarajevo.ba izjavio načelnik općine Donji Vakuf Huso Sušić, fabrika obuće trebala bi biti smještena u krugu industrijske zone Janj uz rijeku Vrbas.

Proizvodni objekat trebao bi biti površine oko 4.000 kvadrata. Očekujemo realizaciju investicije u prvoj polovini ove godine. Oko 40 radnika već je na obuci, a očekuje da će biti obučeno još njih 60”, napomenuo je Sušić.

Prema njegovim riječima, kompanija Bingo će danas otvoriti trgovački centar u kojem se očekuje zaposlenje novih 50-tak radnika.

“Neki od radnika će možda naći prvo zaposlenje i na neki način riješiti svoju egzistenciju. Očekujem da naši sugrađani imaju izbora u konkurenciji Binga, Robota i Besta, u tom smislu da budu kvalitetno snabdjeveni”, dodaje načelnik općine Donji Vakuf.

Sušić napominje da svake godine u Donjem Vakufu bude uposleno oko 200 novih radnika u proizvodnji.

“Pored njih, imamo nova zaposlenja i u sektoru maloprodaje poput trgovačkih lanaca ili benzinskih pumpi. Ove godine planiramo zaposliti između 300 i 400 ljudi. Olip bi trebao otvoriti oko 300 radnih mjesta, Bingo oko 50, još jedna firma sa oko 20 novih radnika. Prema mojim procjenama, do kraja mandata bit ćemo općina koja neće imati nezaposlenih radnika”, poručio je Sušić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije