I Kinezi im draži od Bosanaca: Poraz porodice Hastor na sudu

J. M.
I Kinezi im draži od Bosanaca: Poraz porodice Hastor na sudu
/ Foto: Hartl/Onetz
Nastavlja se bitka za kontrolu nad kompanijom Grammer AG. Podsjetimo, kompanija iz njemačkog Amberga je veliki dobavljač dijelova za automobilsku industriju, a proizvodi naslone za glavu i ruke te sjedišta.

Prije otprilike pola godine 20 posto dionica Grammera preuzela je porodica Hastor na čelu s Nijazom Hastorom, koga njemački mediji predstavljaju kao "najbogatijeg Bosanca".

Krajem januara glasnogovornik Hastorove kompanije Cascada objavio je namjeru za zakazivanjem  Vanredne skupštine dioničara Grammera kako bi smijenili direktora Hartmuta Müllera i pet članova Nadzornog odbora.

Uslijedila je koordinirana akcija rukovodstva kompanije kako bi spriječili prelazak kompanije u ruke Hastorovih 24. maja na Vanrednoj skupštini dioničara. 

Najprije su u Grammeru slavodobitno objavili "strateško partnerstvo" s kineskom kompanijom Ningbo Jifeng Auto Parts, a prije nekoliko dana organizirali su "spontano" okupljanje radnike koji su demonstrirali protiv bh. biznismena pod sloganom "Hastor la vista".

Najnovije informacije iz Njemačke govore o teškom porazu porodice Hastor na Pokrajinskom sudu Nürnberg-Fürth. Sud je u utorak objavio da Vanredna skupština dioničara na zahtjev Hastorove kompanije Cascada može zamijeniti samo tri člana Nadzornog odbora.

Cascada je željela zamijeniti pet od šest članova, pri čemu je šesti ionako predstavnik većinskog dioničara – Hastora. Samo tako bila je moguća smjena direktora Hartmuta Müllera koji nije po volji predstavnika najbogatije bh. porodice.

Odluka Suda znači da Hastori mogu doći do maksimalno četiri glasa u Nadzornom odboru što je nedovoljno za smjenu Müllera.

Zanimljivo da je sud Nürnberg-Fürth raspravljao i o ulasku kineskog investitora Ningbo Jifeng u Grammer, ali je odluka izostala jer se traže dodatna pojašnjenja o ovoj transakciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije