Huawei uvećao prihode za 23,2 posto: Američke sankcije nisu postigle cilj

Radiosarajevo.ba
Huawei uvećao prihode za 23,2 posto: Američke sankcije nisu postigle cilj
Foto: Radiosarajevo.ba / Huawei P3O i P30 Pro

Prihodi kineskog telekomunikacionog giganta Huaweija uvećani su za 23,2 posto u prvom polugodištu ove godine, što je veći rast nego prije godinu dana, javlja Tanjug.

Prihodi su skočili uprkos intenzivnoj američkoj kampanji protiv te kompanije, koja se od sredine maja našla na "crnoj listi" SAD-a.

Kompanija Huawei, koja je tek ove godine počela da objavljuje kvartalne rezultate, saopćila je da su njeni prihodi u prvoj polovini godine porasli na 401,3 milijarde juana (58,28 milijardi dolara) sa 325,7 milijardi juana prije godinu dana.

Isporuka pametnih telefona dostigla je 118 miliona jedinica, što je za 24 posto više u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

U prvom polugodištu prošle godine, Huawei je uknjižio rast prihoda od 15 posto.

"Prihodi su brzo porasli do maja. S obzirom na temelje koje smo postavili u prvoj polovini godine, nastavljamo sa rastom i nakon što smo dodati na 'entitetsklu crnu listu'. To, međutim, ne znači da se u budućnosti nećemo susresti sa poteškoćama”", rekao je predsednik Huaweia, Liang Hua.

Analitičari tvrde da su snažna prodaja pametnih telefona na domaćem tržištu i novi ugovori sa operaterima o razvoju 5G mreže, pomogli kompaniji da neutrališe efekte zabrane izvoza.

Huaweiov lanac snabdjevanja znatno je bio poremećen kada je zvanični Washington sredinom maja stavio kompaniju na "crnu listu", navodeći kao razlog rizik po nacionalnu sigurnost, jer bi zvanični Peking, kako je saopćeno, mogao da koristi opremu Huaweija za špijuniranje, što je ta kompanija više puta negirala.

Kineskoj kompaniji je od tada data privremena tromjesečna licenca, tačnije do 19. augusta, kojom joj je odobreno da održava postojeće mreže i osigurava ažuriranje softvera na postojećim Huawei uređajima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije