Golf opet na traci: Volkswagen i bh. grupacija Prevent postigli sporazum

Radiosarajevo.ba
Golf opet na traci: Volkswagen i bh. grupacija Prevent postigli sporazum
/ Foto: Volkswagen
VW i dvije firme u vlasništvu Preventa koje isporučuju dijelove za automobile, postigli su sporazum. Tako je riješen do sada nezapamćen spor u njemačkoj autoindustriji koji je državu, da se nastavio, mogao skupo stajati.

U sjedištu Volkswagena su već povrdili da su firme Car Trim i ES Guss najavile da će odmah nastaviti da isporučuju dijelove potrebne za sklapanje automobila. Krovni vlasnik ove dvije firme je Prevent, grupacija koja je u vlasništvu porodice Hastor iz Bosne i Hercegovine, piše Deutsche Welle.

Do sporazuma je došlo na pregovorima u Wolfsburgu. Kako prenosi "Hannoversche Allgemeine Zeitung", nakon 19 sati razgovora dvije strane su sklopile sporazum o dugoročnoj partnerskoj saradnji. Ovaj list se poziva na svoje izvore u delegacijama koje su pregovarale. Ipak, nema pouzdanih podataka o detaljima sporazuma.

Firme Car Trim i ES Guss su danima odbijale da isporučuju dijelove za automobile koncerna VW jer je ovaj odbio da im isplati obeštećenje zbog jednog raskinutog ugovora. One proizvode presvlake za sjedišta, te kućišta za mjenjače.

Ovakav spor između proizvođača autodijelova i jednog automobilskog koncerna do sada je nezapamćen u istoriji njemačke autoindustrije. Pozadina cijelog slučaja je još uvijek nejasna. Inače, zbog nestašice dijelova, VW je bio prisiljen da promijeni planove rada za skoro 28.000 svojih radnika u šest fabrika.

Neke proizvodne trake su potpuno zaustavljene, recimo one u Wolfsburgu na kojima se sklapao Golf. Probleme je imala i fabrika u Emdenu u kojoj se sklapa Passat. Tamo je za 7.500 radnika uvedeno skraćeno radno vrijeme.

U VW je bilo riječi i o tome da će se uvesti skraćeno radno vrijeme i u drugim pogonima, što bi opet bio trošak za njemačku državu jer bi ona morala da nadoknadi dio razlike u platama. Kako prenosi list 'Bild' to bi državu koštalo ravno deset miliona eura - sedmično.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije