GIKIL dobio vodnu dozvolu

Fena
GIKIL dobio vodnu dozvolu
/ Koksara Lukavac (Foto: Fena)
Agencija za vodno područje rijeke Save izdala je Rješenje o vodnoj dozvoli kompaniji Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac (GIKIL).

Rješenje o vodnoj dozvoli dostavljeno je nakon detaljnog pregleda cjelokupne dokumentacije, izvršenog uviđaja i dostavljenog dinamičkog plana, prvog u Bosni i Hercegovini ove vrste.

Ova odluka nastupila je nakon ispunjavanja svih neophodnih osnovnih uvjeta za pribavljanje nove vodne dozvole i predstavlja prvu značajniju javnu potvrdu da je GIKIL u proteklih pet mjeseci učinio ogromne napore s ciljem bolje zaštite voda, tla i zraka, odnosno zaštite okoliša u cjelini.

“Koliko smo ozbiljno shvatili svoje nedostatke i želje za promjenom govori i činjenica da je GIKIL izradio i dostavio prvi dinamički plan u BiH ovakve vrste koji predstavlja spisak aktivnosti i mjera s finansijskom procjenom za ulaganje za svaku narednu godinu i smanjenje emisija s predviđenim završetkom aktivnosti. Ovo nije privremeno rješenje nego dugoročni plan sanacije kompletnog stanja po pitanju zaštite voda čije se aktivnosti nastavljaju odmah. Napredak kojeg smo postigli na terenu zasluga je svakog od nas u GIKIL-u i drago nam je da su te konkretne pomake uvidjeli i predstavnici Agencije”, kazao je izvršni direktor i član Uprave u GIKIL-u Zuhdija Aganović.

Vodna dozvola je bila i jedan od osnovnih preduslova u procesu izdavanja nove okolišne dozvole.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije