Firma Čelik promet iz Visokog kupila šest tramvaja od GRAS-a

Radiosarajevo.ba
Firma Čelik promet iz Visokog kupila šest tramvaja od GRAS-a

Kompanija Čelik promet iz Visokog je prošle sedmice postala vlasnik šest tramvaja koje su kupili od preduzeća GRAS po cijeni od 58.617 KM i to na javnoj aukciji koju je organizovala Uprava za indirektno oporezivanja BiH u cilju namirivanja dugovanja prema UIO od strane GRAS-a.

Direktor kompanije Čelik promet, Vahid Jašarević, u razgovoru za Akta.ba ističe da su tramvaje kupili u svrhu rastavljanja u željezo, odnosno sa ciljem iskorištavanja bakra, aluminijuma te drugih metala, budući da se ova kompanija bavi upravo reciklažom tih metala.

"Kupujemo kompletna vozila koja kasnije rastavljamo i prodajemo iskoristive dijelove, a ono što ostaje ide u željezo u topionicu", dodao je, te naglasio da ovo nije prva kupovina ovakve vrste, te da su i od Oružanih snaga kupili oko 2 hiljade vozila.

Jašarević je istakao da se ovakva vrsta posla veoma isplati, te da nikada ne kupuju na prvoj prodaji.

"Cijena tramvaja prilikom prve prodaje je bila po 10 hiljada, a neki su bili i po 12 hiljada, što nam se nije isplatilo da kupimo, a kada je na drugoj prodaji cijena bila 20 posto manja, odlučili smo da kupimo tramvaje po ukupnoj cijeni od 58.617 KM", naglasio je Jašarević.

Dodao je da se trude učestvovati na što više tendera ove vrste, te kazao da prate oglase i gdje "god se šta pojavi što nam odgovara prijavimo se".

Kada je u pitanju tržište i plasiranje ovih proizvoda, ističe da su do sada radili sa Egiptom u posljednje tri godine, te sa Njemačkom, odnosno Istočnim zemljama gdje prodaju dijelove i kompletne motore, te starija vozila.

"Jedan dio radimo i za Crnu Goru sa fokusom na vojni program. Ovakvu vrstu robe teško otkupljuju fabrike i proizvođači automobila, ali zato otkupljuju trgovine koji ovu robu dalje plasiraju. Ono što radimo od željeza jeste da ga dajemo Cibosu koji direktno izvozi za livnice", ispričao je Jašarević.

Cjelokupan tekst možete pročitati na ovom linku.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) za Radiosarajevo.ba su kazali da je 27. juna ove godine u prostorijama Regionalnog centra Sarajevo - Grupa za prinudnu naplatu, održana Javna aukcija za prodaju zaplijenjene pokretne imovine dužnika KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo koja je započela.

"Prva javna aukcija je završena u 14 sati, a na kojoj su učestvovala dva ponuđača Čelik promet doo Visoko i Eko-servis doo Tešanj. Navedeni ponuđači su položili depozite i odustali od prve javne aukcije. Druga javna aukcija je započela u 14:30 sati na koju su pristupili navedeni ponuđači. Na drugoj aukciji Odbor za prodaju se odlučio za smanjenje cijena za 25 posto u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima i povećanje cijena za 100 KM za pokretnu imovinu od rednog broja 1 do rednog broja 6. Učenik Eko-servis Tešanj je odustao od druge javne aukcije zbog povećanja cijena za šest tramvaja po 100 KM, dok je drugi učesnik Čelik-promet doo Visoko prihvatio ponuđenu cijenu. Dakle, ukupno je prodano šest tramvaja za iznos od 50.100 + obračunati iznos PDV-a u iznosu od 8.517 KM", kazali su iz UIOBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije