Facebook izgubio 40 milijardi dolara tržišne vrijednosti

Radiosarajevo.ba
Facebook izgubio 40 milijardi dolara tržišne vrijednosti
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Nakon što je otkriveno da je Cambridge Analytica, konsultantska kompanija za američkog predsjednika Donalda Trumpa, prikupljala i eksploatisala podatke na desetine miliona Facebook korisnika, Facebook je doživio veliki gubitak od oko 40 milijardi dolara u tržišnoj vrijednosti.

Cijena akcija kompanije je tokom ponedjeljka pala za 6,8 posto, što je najgori rezultat koji su akcije imale još od marta 2014. godine. Pad predstavlja i jedan od najvećih procentualnih padova, koji su ikada pogodili akcije društvene mreže.

Međutim, ovde se ne završavaju nevolje za Facebook. 

Alex Stamos, Facebookov šef sigurnosti, je objavio da napušta kompaniju zbog internih nesporazuma o tome kako kompanija odgovara na svoju ulogu u širenju dezinformacija.

Stamos je, prema navodima, bio veliki pobornik da se sprovede istraga i objelodani ruski uticaj i aktivnosti na Facebooku, ali se našao na udaru drugih visokih zvaničnika Facebooka.

Pored Facebookovih akcija, na udaru su se našle i akcije samog CEO-a kompanije Marka Zukerberga, koje su ostvarile pad od čak pet milijardi dolara.

Facebooku slijedi nekoliko zvaničnih istraga, kao i pojačani zahtjevi da kompanija bude zakonski regulisana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije