Fabrika u Živinicama počinje izvoz ribe na tržište Evropske unije

Radiosarajevo.ba
Fabrika u Živinicama počinje izvoz ribe na tržište Evropske unije
FOTO: Arhiv / Inćuni koji će se proizvoditi u Živinicama
Fabrika za preradu ribe BH FISH dobila je prije nekoliko dana svu potrebnu dokumentaciju kako bi mogla početi sa izvozom ribe na tržište Evropske unije.

Fabrika osnovana prije 11 mjeseci bavi se filetiranjem i preradom inćuna a pored 60 osoba koje su u njoj zaposlene početak izvoza dovest će i do otvaranja još toliko radnih mjesta, piše poslovni portal BiznisInfo.

No to nije konačna brojka jer je riječ o proizvodu koji je namijenjen bogatim tržištima a količine koje ona mogu primiti su neograničene.

Praktično, koliko god inćuna se u Živinicama preradi, moći će se prodati u Evropi, a to znači da su i mogućnosti za zapošljavanje ogromne.

"U proteklih nekoliko mjeseci prošli smo veoma zahtjevan proces da bismo dobili izvozni broj za Evropsku uniju. Morali smo zadovoljiti sve stroge standarde Evropske unije, tako da je iza nas veliki posao. Broj se aktivira 21. januara a to je ujedno i dan kada možemo početi sa izvozom. Sve što smo do sada prozveli je spremno i čekamo da prve pošiljke iz naše fabrike krenu u Evropu“, kazao je za BiznisInfo direktor BH FISH-a Željko Rička.

Inćuni iz Živinica biće isporučivani velikim trgovačkim lancima u Francuskoj, Njemačkoj, Španiji i ostalim zemljama Zapadne Evrope a u budućnosti će vjerovatno doći i do širenja pogona jer kako kaže Rička – trenutno se u fabrici ne može proizvesti onoliko koliko se može prodati.

Koliko je ovaj projekat značajan za lokalnu zajednicu, potvrdio nam je i načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

"Ako sve bude išlo kako treba, ovdje će u budućnosti biti zaposleno 250 žena. Ono što je vrlo značajno je da za posao u fabrici nisu potrebne kvalifikacije pa će tako ovo biti prilika i za one koji imaju završenu samo osnovnu školu da sebi obezbijede sgzistenciju", kazao je Kamenjaković.

BH FISH je fabrika koju je osnovao investitor iz Španije. Jon Olasagasti Goya ima još četiri fabrike u svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije