Domaća fabrika proizvela rekordnih 14.000 kabina

Radiosarajevo.ba
Domaća fabrika proizvela rekordnih 14.000 kabina
Foto: Nezavisne novine / Pogoni fabrike Krupa kabine
Preduzeće "Krupa kabine" iz Bosanske Krupe proizvelo je u protekloj godini rekordnih 14.000 kabina za potrebe tržišta Europske unije, a kupci njihovih proizvoda su najveće svjetske kompanije koje se bave proizvodnjom radnih mašina.

Prema riječima Dženana Džafića, direktora firme, u ovoj godini planiraju povećanje obima proizvodnje i zapošljavanje novih radnika.

"U proteklih godinu dana zaposlili smo ukupno 50 radnika, tako da u našem preduzeću sada radi 290 zaposlenika. Dnevno uspijemo proizvesti između 80 i 90 kabina, a ono što nam je prioritet u ovoj godini jeste povećanje radnog prostora. Sada poslujemo na površini od oko 10.000 kvadratnih metara i planiramo je proširiti za još oko 2.000 metara", kazao je Džafić, prenose Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, proizvodnja u njihovim pogonima je u znatnoj mjeri automatizirana, a u planu je nabavka još dva robota za zavarivanje.

Dodaje kako su problem s radnom snagom u dobroj mjeri riješili zahvaljujući saradnji s lokalnom zajednicom, koja u proteklih nekoliko godina kontinuirano provodi programe edukacije i prekvalifikacije za zanimanja u oblasti metaloprerađivačke industrije.

"Pružili smo tim projektima stručnu i logističku podršku, posebno kada je riječ o zanimanju zavarivača, jer nam je takav profil radnika trenutno najpotrebniji. Na taj način zaposlili smo četrdesetak osoba", kazao je Džafić.

Ipak, dodaje kako se i u ovom preduzeću susreću s odlaskom obučenih i kvalitetnih radnika u inostranstvo, s obzirom na to da tamo, radeći isti posao, mogu zaraditi neuporedivo više.

Inače, plate u ovom preduzeću se kreću od 600 maraka, koliko dobijaju radnici bez ikakvog radnog iskustva, do 1.500, koliko dobiju obučeni radnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije