Dijelovi za švedski Electrolux radit će se u Jelahu

Radiosarajevo.ba
Dijelovi za švedski Electrolux radit će se u Jelahu
Foto: Promo / Prevent Fad: Dio prizvodnje obavljat će se u Jelahu
Prevent Fad Jelah potpisao je sa Electroluxom ugovor za proizvodnju metalnih komponenti za ugradnju u električne uređaje u proizvodnim pogonima u Švedskoj.

Ugovor je potpisan nakon posjete predstavnika ove svjetski poznate kompanije proizvodnim pogonima Prevent Fada tokom koje su imali priliku uvjeriti se u kvalitet i visoke standarde poslovanja u ovoj kompaniji, članici Prevent CEE, prenosi Biznisinfo.

U okviru prvog ugovora proizvodit će se blizu 100.000 komada godišnje, a u narednom periodu planirano je i povećanje kapaciteta.

„Postoji široka paleta komponenti kako u segmentu metala tako i u oblasti plastičnih komponenti koja bi trebala biti predmetom širenja saradnje“, najavljeno je iz kompanije Prevent Fad.

Novi ugovor značajan je za Prevent Grupaciju i zbog sinergetskog djelovanja metalnog sektora Prevent Grupacije. Naime, za potrebe proizvodnje za Electrolux livenje će se odvijati u Željazari Ilijaš, a finalna obrada u Prevent Fadu u Jelahu.

Na ovaj način Prevent ide korak dalje kada je u pitanju strategija vertikalne integracije i ponuda finalnog proizvoda, od razvoja, materijala pa do proizvodnje i logističke podrške prilikom distribucije proizvoda krajnjem kupcu, kažu u kompaniji.

Osim toga, ugovorom sa Electroluxom Prevent Fad približava se i cilju da se kupcu ponudi gotov proizvod a da se za njegovu proizvodnju koristi što više domaćih materijala, što je i bio jedan od ciljeva prilikom investiranja u livnicu.

Naime, gotovo kompletan proizvod, kao i svi drugi koji se odlivaju u Ilijašu i obrađuju u Fadu, bazirani su na izuzetno malom, gotovo zanemarivom učešću uvoznih materijala ili komponenti.

Inače,  Prevent Fad pored proizvodnje metalnih komponenti za automobilsku industriju specijaliziran je i za proizvodnju u oblasti različitih industrija nonautomotiva. Neki od kupaca sa kojma kompanija radi su: SKF, CMR Group i drugi.

Ovim ugovorom, Prevent Fad ide korak dalje u procesu širenja proizvodnog portfolia i tržišta. U kompaniji u Jelahu je trenutno zaposleno 150 uposlenika, a širenjem poslovanja doći će i do novih zapošljavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije