Contessa Tešanj izvozi 99 posto proizvoda, radili dresove za Romu i Aston Villu

K. Silajdžija
Contessa Tešanj izvozi 99 posto proizvoda, radili dresove za Romu i Aston Villu
Industrija tekstila, kože i obuće Bosne i Hercegovine iz godine u godinu bilježi napredak i stalni porast izvoza, unatoč problemima koji ih muče.

Znanje i kvalitet koji bh. proizvođači imaju na svjetskom tržištu prepoznat je od najvećih svjetskih kompanija, pa se mnogi poznati brendovi sve više rade u našoj zemlji.

Jedna od kompanija koja je radila sportsku opremu za poznate brendove je i Contessa iz Tešnja.

Direktor preduzeća Contessa Tešanj Rizah Ajanović u izjavi za Radiosarajevo.ba ispričao je da su s radom počeli prije 20 godina, kada je jedna firma iz nekadašnje Istočne Njemačke preselila opremu u Tešanj.

Kaže da je Contessa počela s 21 radnikom, a da danas zapošljava njih 190.

Na pitanje da li ima problema s pronalaskom stručne radne snage, Ajanović je rekao da nema, ali da se osjeća odlazak ljudi na Zapad, spomenuvši da je prošle godine otišlo osam porodica.

"Pošto je kod nas većinom ženska radna snaga, nadomjestimo to. U posljednje vrijeme smo zaposlili više od 40 ljudi", dodao je naš sagovornik.

contessa-tesanj-proizvodnja2.jpg - undefined

Foto: Contessa Tešanj

Napominje da je u 2017. godini oko 300.000 KM investirano u novi proizvodno-skadišni prostor površine 700 kvadrata i da je nabavljena nova oprema.

"Kada govorimo o tekstilnoj konfekciji, 99 posto naše proizvodnje ide u izvoz. Također, radimno navlake za namještaj za najveće fabrike u BiH. Šijemo navlake za stolice, fotelje, i drugo. I te navlake praktično idu u izvoz, jer taj namještaj naše firme izvoze", izjavio je Ajanović.

Direktor Contesse kaže da su glavna izvozna tržišta Italija i Njemačka u ovom trenutku, ali da se može očekivati izvoz i u Austriju.

Na pitanje ko su im glavni poslovni partneri, Ajanović je rekao da ne može odgovoriti na to pitanje, jer je riječ o poslovnoj tajni.

contessa-tesanj-proizvodnja3.jpg - undefined

Foto: Contessa Tešanj

"U pregovorima smo sa renomiranim svjetkim proizvođačima, zbog toga ne mogu više kazati", rekao je direktor Contesse.

Spomenuo je da je Contessa stekla reference radeći za poznate brendove kao što su: Versace, Cavali, Dolce&Gabbana, Diadora, Moschino, Uni&forma.

"Ove firme nisu više što su bile i ne sarađuju više s nama. Dok smo sarađivali, primjerice Contessa je uradila sportsku opremu za najpoznatijeg sudiju Pierluigi Collinu, kao i za druge italijanske sudije. Kada je AS Roma bila šampion Italije, njihovi dresovi, šorcevi, jake i trenerke su proizvedene kod nas u Tešnju. Radili smo i za neke klubove u Premiershipu, primjerice za Aston Villu dok je igrala u engleskoj Premier ligi", naveo je Ajanović.

Dodao je da su proizvodi Contesse podijeljeni u tri segmenta: sportska odjeća, zaštitna odjeća za vojsku, policiju, te proizvodnja presvlaka za namještaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije