Carlsberg grupacija proslavila 170 godina uspješnog rada

Promotivni tekst
Carlsberg grupacija proslavila 170 godina uspješnog rada
U svakom pivu na svijetu, bez obzira na brend, ima djelić Carlsberga, poruka je koju su prisutni imali priliku čuti na proslavi 170 godina postojanja i uspješnog rada Carlsberg grupacije, održanoj u petak u Sarajevu.

Naime, daleke 1883. godine u Carlsberg laboratoriji razvijena je tehnika razdvajanja čistog kvasca, a osnivač Carlsberga, J.K. Jakobsen, ovo otkriće nesebično je podijelio s ostalim pivarima, što je osiguralo napredak ukupne industrije.

Bez ovog purificiranog kvasaca ne bi se proizvodila postojana i vrlo kvalitetna lager piva koja čine 90 posto današnjeg tržišta. A upravo "dijeljenje" svega dobrog u životu, bilo da je riječ o značajnim naučnim otkrićima ili pak običnim životnim trenucima, koji će biti posebni samo ako se podijele sa drugima, suština je filozofije Carlsberg grupacije.

S više od 42. 000 zaposlenih, ova grupa predstavlja jednu od četiri najveće internacionalne pivare na svijetu. Posluje na svih pet kontinenata, s jakim lokalnim prisustvom na 40 tržišta Europe i Azije. Carlsberg BH, koji danas upošljava 60 radnika, kao dio Carlsberg grupacije, osnovan je 2007. godine.

"Na našem tržištu nudimo bogat portfolio brendova kreiran da zadovolji različite ukuse i potrebe potrošača svih generacija: Carlsberg, Pan, Tuborg, Lav, Holsten, Somersby, a prisutni smo i sa jedinstvenim portfoliom takozvanih specijalnih piva House of Beer, kojeg čine brendovi Guinness, Grimbergen i Budweiser", izjavio je Amir Tobudić, direktor Carlsberg BH, i istakao kako se proteklu deceniju u BiH ova kompanija nametnula kao lider u marketinškim aktivnostima i komunikaciji s potrošačima.

Kao pokrovitelji brojnih sportskih i kulturnih manifestacija te inicijator društveno odgovornih projekata Carlsberg BH gradi respektabilnu reputaciju privrednog subjekta koji ulaže u razvoj lokalne zajednice.

Svake godine u Tuzli organizuju najveći bh. turnir u uličnoj košarci Pan 3 na 3, ponosni su sponzori OKK Slobode, a nedavno su pokrenuli kampanju Za više košarke, koja za cilj ima obnovu košarkaških terena u Tuzli. Carlsberg BH pomaže rad jednog od najpoznatijih rukometnih klubova u BiH, RKK Sloga, a Carlsberg Snooker Liga BiH je najveća Snooker liga u jugoistočnoj Europi.

Sponzori su Sarajevskog polumaratona te noćnog polumaratna u Tuzli. Podržavaju i internacionalni muzički festival - Jazz Fest Sarajevo, a ovoga ljeta u okviru Tuborg Open kampanje potakli su kreativno stvaralaštvo poznatih muzičara regiona, koji su na jedinstvenom Tuborg Beatu lansirali nove singlove.

"Istim putem nastavili smo i u ovoj godini, te pored ostvarenja poslovnih ciljeva, i dalje smo orijentirani na podršku razvoju sporta i umjetosti", dodao je Tobudić.

A podrška nauci, umjetnosti, kulturi i sportu također je dio dugogodišnje tradicije Carlsberg grupacije, kojom, još od 1876. godine, upravlja Carlsberg fondacija, jedna od najstarijih komercijalnih fondacija u svijetu. Zadatak fondacije je da vodi računa da pivara radi s fokusom na inovacije i proizvodnju kvalitetnih proizvoda, istovremeno pružajući podršku naučnim istraživanjima kroz dodjelu stipendija i grantova za društveno korisne projekte.

U skladu s  djelovanjem Carlsberg fondacije, na proslavi najavljen je i novi projekt podrške razvoju umjetnosti u BiH.

"Od 1. januara pokrećemo društveno-odgovornu kampanju Probably the best, u kojoj će sa svojim radovima projektima moći aplicirati umjetnici različitih profila, a najbolje ćemo novčano nagraditi", pojasnio je Tobudić.

Na obilježavanju ovog značajnog jubileja Carlsberg grupacije prisustvovale su brojne zvanice, među kojima i prvi sekretar Ambasade Velike Britanije u BiH, Julian Miller, te počasni konzul Kraljevine Danske u BiH, Mirza Durmišević. Historiju Carlsberg grupacije u neobičnom performansu predstavio je glumac Hazim Mujčinović, koji je u ulozi njenog osnivača J.K. Jakobsena, uspješno prenio i dio Carlsberg filozofije Probably.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije