Bosanac Fuji Avdić najzaslužniji za rapidni rast kompanije Stryker Logistics

K. S.
Bosanac Fuji Avdić najzaslužniji za rapidni rast kompanije Stryker Logistics

Bosanac Fuji Avdić najodgovorniji je za rapidni rast kompanije Stryker Logistics, kompanije koja se bavi prijevozom i skladištenjem robe.

Uskoro će Avdić investirati 1,5 miliona dolara u preseljenje sjedišta kompanije na novu adresu, gdje se nekada nalazila firma Western Kentucky Plastic u ulici Dishman Lane u mjestu Bowling Green, američka savezna država Kentucky.

Kako piše portal Bowling Green Daily News, kompanija Stryker Logistics izgradila je za sebe ime specijalizirajući se u transportu robe i skladištenju za razliučite klijente, a sada će sopstvene usluge koristiti u preseljenju sjedišta.

Neke od uglednih kompanija i organizacija koje su Avdićevi partneri svakako su American Express, BMW America, NFL liga, Louis Vuitton, PGA Golf turniri, Kentucky Derby i druge.

Avdić je počeo s biznisom prije tri godine, ali zbog stalnog rasta poslovanja, kancelarije, u kojima je sada smješten Stryker Logistics postale su tijesne, pa zbog toga moraju se preseliti u veće prostore.

Fuji Avdić je osnivač, vlasnik i predsjednik upravnog odobora Stryker Logisticsa. On je najavio da će u četvrtak, 5. jula 2018. godine preseliti prostorije na novu lokaciju.

Avdić je za Bowling Green Daily News izjavio da će investirati oko 1,5 milion dolara u obnavljanje 25.000 kvadratnih stopa (oko 2.320 kvadratnih metara) poslovnog prostora. Planirano je zaposlenje 50 novih radnika u idućih 10 godina.

Mi ćemo preurediti prostor i proširiti zgradu” rekao je Avdić koji je kao izbjeglica došao iz Bosne u SAD kada je imao 7 godina.

stryker-logistics-kamion1.jpg - undefined

Kamion kompanije Stryker Logistics          Foto: Stryker Logistics

“To je stara zgrada, ali njena prednost je što se nalazi između dva industrijska parka. Imat će kancelarijske prostore i skladišni prostor. Otvorenje novih prostorija planirano je za kraj ove godine”, napomenuo je Avdić.

Avdić, koji ima 27 godina, vrlo brzo je razvio kompaniju od njenog osnivanja.

Od pokretanja biznisa 2015. godine, Strkyer Logistics mjesečno bilježi rast prihoda od 10.000 posto”, rekao je Avdića.

Kompanija sada zapošljava više od 40 radnika u Bowling Greenu kao i u partnerskoj kancelariji u Bosni. Ukupni prihodi ove godine trebali bi premašiti 10 miliona dolara.

Razlog ogromnom rastu Strykera je to što oni ispunjavaju zahtjeve u oblasti logistike, odnosno transporta i skladištenja roba za klijente primarno iz automobilske i aluminijumske industrije.

Avdić je svoju kompaniju nazvao po Strykeru, oklopnom borbenom transportnom vozilu američke vojske.

Klijente ‘napadamo’ sa vojnom preciznošću poput Strykera”, šaljivo je kazao Avdić.

“Rješavamo probleme za partnerske kompanije. Često se ti problemi vežu za pitanja transporta i logistike”, dodaje 27-godišnji Bosanac koji je maturirao Srednjoj školi Warren Central 2009. godine.

Stryker Logistics koristi tehnologiju 24-satnog praćenja transporta u realnom vremenu. Kompanija je izgradila reputaciju pružaoca usluga za različite firme, od onih lokalnih poput Bendix Spicer Foundation Brake, pa do svjetskih poput proizvođača automobila Tesla Inc.

Analitičar u firmi Bendix Spicer, Eric Dunzo ima samo riječi hvale za Stryker Logistics i kaže da oni rade odličan posao.

Vrlo su obazrivi na naše potrebe. Često imamo mnogo last-minute narudžbi i oni se uvijek nama prilagođavaju. Prije nego smo počeli sarađivati sa Strykerom, imali smo drugu kompaniju, koja nije bila fleksibilna kao Stryker”, opisao je Dunzo.

Ova fleksibilnost prepoznata je i od Professional Golf Association (PGA), Kentucky Derbyja i drugih firmi.

Snažan rast Strykera primjetio je i ugledni Entrepreneur magazine koji ih je uvrstio na listu najboljeg malog poduzetništva u SAD-u ove godine.

Avdić želi nastaviti sa snažnim rastom i drago mu je da to čini iz Bowling Greena, grada u koji je došao iz Bosne.

Želim osigurati više usluga i zadovoljiti rastuće potrebe naše zajednice. Oduševljen sam što ću ostati u našoj zajednici koja je toliko pružila meni i mojoj porodici”, kazao je Avdić.

Novo sjedište kompanije Stryker Logistics otvara prostor i za najnoviju firmu Stryker Solutions, čiji je fokus pronalaženje različitih poslovnih rješenja za klijente.

Predsjednik Privredne i trgovačke komore Bowing Greena Ron Bunch objasnio je da Stryker Logistics nudi vrhunska rješenja u oblasti transporta i logistike.

Fujiev poduzetnički duh je nemjerljiv a poslovni ambijent u Kentuckyju je sjajno mjesto za kompaniju poput Strykera da raste i da se razvija”, napomenuo je Bunch.

Donošenje odluke da investira u novo sjedište firme, značajno je olakašno činjenicom da su lokalne vlasti u Kentuckyju osigurale 200.000 dolara poreskih olakšica investitorima u ovu saveznu državu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije