Bingo i arapski investitori zainteresirani za kupovinu Mercatora u BiH

E. H.
Bingo i arapski investitori zainteresirani za kupovinu Mercatora u BiH
Jedan od najvećih trgovačkih lanaca na tržištu Bosne i Hercegovine, ali i neki investitori iz arapskog svijeta, zainteresirani su za kupovinu Mercatorovog trgovačkog lanca u ovoj zemlji, prenose slovenski mediji.

Kako se navodi, ovaj trgovački lanac u BiH koji je dio Grupe Mercator s raznolikom mrežom trgovina širom zemalja bivše Jugoslavije, prvi put bi mogao biti prinuđen na prodaju, što bi značilo da uskoro stiže promjena na tržištu cijele BiH, prenosi slovenski Dnevnik.

Oni ističu kako su u Mercatoru nedavno napravljene procjene, te da su spremni za nekoliko različitih scenarija, ukoliko budu primorani na prodaju svojih trgovina.

mercator-povratak-u-bih11.JPG - undefined

"Bosanskohercegovački trgovački lanac Bingo i neki bogati ulagači iz arapskog svijeta zainteresirani su da kupe Mercator, navode naši izvori. Oni dodaju i kako bi se takva kupoprodaja mogla desiti na području Federacije BiH, dok trgovine Mercatora u Republici Srpskoj izazivaju interesiranje kupaca iz Srbije", ističu slovenski mediji.

Mercator koji je dio velike priče u aferi Agrokor, barem kada je riječ o Bosni i Hercegovini, dobio je "zeleno svjetlo" i od povjereništva Agrokora, te je navodno Ante Ramljak, koji je na čelu povjereništva, istaknuo kako se ne protivi mogućoj prodaji Mercatora za razumnu cijenu.

Podsjećamo, nakon afere Agrokor, koja je potresla cijelu regiju pa tako i Bosnu i Hercegovinu, napravljena je rekonstrukcija poslovanja Konzuma i Mercatora u Bosni i Hercegovini, te je slovenski lanac trgovina preuzeo dio poslovnica u Bosni i Hercegovini. Na taj način, nakon višegodišnjeg odsustva s bh. tržišta Mercator se počeo vraćati u BiH od 1. septembra 2017. godine, kao dio programa saniranja dugovanja ostvarenih u aferi Agrokor.
mercator-povratak-u-bih1.JPG - undefined

Povratkom Mercatora u BiH, Konzum je zadržao male prodavnice i samoposluge, koje nude na prodaju zainteresiranim firmama, dok je Mercator preuzeo veće trgovačke centre. Na taj način izvršeno je ponovno rebrendiranje trgovačkih centara Agrokora u BiH, a ovog puta u Mercator. Kao pojašnjenje, ranije su analitičari naveli da se uvođenjem Mercatora u BiH nastoji rasteretiti Konzum i njegovo ukupno dugovanje, kroz troškove zakupa, režija, plaća radnika i slično.

Analize su, također, pokazale kako bi dolazak Mercatora i preuzimanje 83 objekta, koliko su ih posjedovali prije nego ih je kupio Agrokor 2014. godine, trebalo doći do konsolidiranja tržišta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije