Bingo će investirati u proizvodnju suhog voća i povrća

Radiosarajevo.ba
Bingo će investirati u proizvodnju suhog voća i povrća
Foto: Pixabay / Suho voće
Uprava i Nadzorni odbor firme Prehrana-promet d.d. Tuzla prihvatili su ponudu za preuzimanje od strane kompanije RK Invest (koja je u vlasništvu Binga).

Oni su ujedno uputili pozitivno mišljenje dioničarima prema ovoj ponudi.

"Ponuditelj namjerava zanačajno unaprijediti postojeću strategiju poslovanja koja je na snazi prije davanje ponude za preuzimanje, a to svakako podrazumjeva značajnije povećanje obima poslovanja kao i povećanje produktivnosti i rentabiliteta poslovanja kompanije", navodi se u mišljenju Uprave i Nadzornog odbora, prenosi poslovni portal BiznisInfo.

RK Invest će, u smislu osavremenjavanja i unapredenja tehnoloških postupaka u proizvodnji i preradi voćnih proizvoda, posebno u segmentu proizvodnje suhog voća, povrća i ljekovitog bilja poboljšati organizaciono i funkcionalno obavljanje djelatnosti društva.

"Unapređenje poslovanja društva će se vršiti, tako što će društvo u ovoj i u narednoj poslovnoj godini izvršiti rekostrukciju poslovnih objekata i tehnološke opreme koja će se koristiti u proizvodnji suhog voća, povrća i ljekovitog bilja koji se nalaze u vlasništvu društva, čime će se stvoriti uslovi za značajnije povećanje prihoda, i daleko veći obim proizvodnje", navodi se u dokumentu.

U pogledu uposlenika namjera ponuditelja je da se poboljša njihov materijalni položaj kao i da se poduzmu mjere na uvećanju znanja uposlenika.

Ponuditelj nema namjeru vršiti promjene Nadzornog odbora i Uprave društva u skoroj budućnosti osim u slušajevima kada je obavezan Zakonom.

Podsjetimo, “RK Invest” je već vlasnik 396.850 dionica “Prehrana-prometa”, što predstavlja 72,3 posto vlasničkog udjela.

Ponuda za preuzimanje se odnosi na 151.968 redovnih dionica, što predstavlja oko 27,7 posto udjela u firmi “Prehrana-promet”.

Ponuđena cijena po jednoj dionici iznosi 7,5 KM. To znači da će, ako svi dioničari prihvate ponudu, “RK Invest” morati izdvojiti oko 1,14 miliona KM za puno vlasništvo u “Prehrana-prometu”.

Inače, 100-postotni vlasnik firme “RK Invest” je kompanija “Bingo” Tuzla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije