Velika svečanost: BH Telecom u krugu prijatelja proslavio 24. rođendan

E. H.
Velika svečanost: BH Telecom u krugu prijatelja proslavio 24. rođendan
Prije tačno 24 godine, 5. septembra 1993. godine, Bosna i Hercegovina je dobila zvaničnog telekom operatera, čime je razbijena telekomunikacijska deblokada, a našoj državi Međunarodna telekomunikacijska unija dodijelila je međunarodni kod 387.

Tim povodom danas je u Sarajevu organizirana velika svečanost i proslava 24 rođendana kompanije BH Telecom, koja je ovu godišnjicu obilježila pod sloganom "Sigurno dijete - zdravo društvo, kojim su najviše željeli ukazati na potrebu zaštite djece i njihove privatnosti na internetu. 

Generalni direktor BH Telecoma Mirsad Zaimović na današnjoj press konferenciji povodom rođendana istaknuo je značaj BH Telecoma kao nauspješnije bh. kompanije.

"BH Telecom je i dalje prvi prema broju korisnika, prema tržišnom udjelu, prema društvenoj odgovornosti i ulaganju u bh. društvo. Pored ostalih izdvajanja, godišnje za donacije izdvojimo milion KM, a prvi smo prema uplati poreza i doprinosa od kojih najveću korist ima upravo bh. društvo. Prema izvještaju Uprave za indirektno oporezivanje, BH Telecom je izvršio najveću uplatu PDV-a u BiH, u prvoj polovini 2017. godine", rekao je Zaimović.

bhtelecom_rodjendan_2017_septembar_RSA14.jpg - undefined

Dodao je i da su u BH Telecomu svjesni potreba i zahtjeva tržišta , te da kontinuirano prate svjetske trendove i osiguravaju najsavremenije tehnologije za svoje korisnike, koji imaju više od dva miliona.

"Kao što smo i ranije isticali, spremni smo za uvođenje 4G tehnologije, međutim naš razvojni put ovim nije zaustavljen i danas možemo da najavimo ključni dokument za tehnološki razvoj BH Telecoma, pod nazivom 'Master plan razvoja tehnologija i servisa 5G do 2020. godine'. Ovaj dokument je smjernica za transformaciju naše mreže, što će BH Telecomu omogućiti da bude prvi telekom operater u BiH s inovativnim 5G servisima", zaključio je Zaimović.

Ova proslava rođendana BH Telecoma bila je umnogome posebna, a najprije su je čarobnom učinili prijatelji iz raznih sfera društvenog, kulturnog i sportskog života BiH, koje kompanija podržava u njihovom radu. Oni su svi poslali posebne video-čestitke, a među njima su se našli Amel Tuka, Emir Hadžihafizbegović, Damir Džumhur i mnogi drugi.

Pored njih, proslavi su prisustvovali i korisnici usluga brojnih javnih ustanova i organizacija koje kompanija podržava, tačnije djeca i omladina s poteškoćama u razvoju, te je ovim povodom potpisano i nekoliko ugovora o saradnji s udruženjima i ustanovama za zbrinjavanje djece i mladih s poteškoćama u razvoju.

"Svaka od od ovih udruga ili institucija ima za cilj socijalnu inkluziju djece sa poteškoćama u razvoju i ponosimo se inicijativom da su ta djeca glavna tema ovogodišnjeg rođendana. Mi smo odustali od bilo kakvih velikih i skupih evenata i odlučili smo da sredstva koja bi uložili u to uložimo i dalje u ove projekte. Vjerujemo da ćemo potaknuti i druge kompanije da podrže projekte koji su vezani za dijete jer, sigurno dijete gradi zdravo društvo", zaključio je generalni direktor BH Telecoma, dodavši da je u 2017. godini za djecu i omladinu izdvojena 271.000 KM za djecu i omladinu.

Na ovaj način kompanija je, ne želivši skupe proslave, obilježila rođendan sa onima koji najviše trebaju njihovu podršku, te su uz ugodno druženje s zaposlenicima kompanije, djecom i omladinom upriličili proslavu 24 godina postojanja jedne od najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini. Pored ove, centralne proslave, slavlje će biti upriličeno i u gradovima gdje BH Telecom ima regionalne direkcije, kako bi se svim korisnicima zahvalili na njihovoj podršci tokom prethodnih godina.

Dan 5. septembar BH Telecom uzeo je za svoj rođendan kao znak sjećanja na 5. septembar 1993. godine. Naime, početkom septembra 1993. godine, za vrijeme agresije na BiH, stručnjaci tadašnjeg JPPTT-a uspjeli su montirati i pustiti u rad međunarodnu satelitsku vezu BiH-Švicarska (Sarajevo-Bern).

Veza je uspostavljena 3. septembra te godine, a u javni saobraćaj puštena dva dana kasnije čime je BiH, kojom je bjesnio rat, bila ponovo povezana sa svijetom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije