BBI banka i SSD BiH: Investicije iz dijaspore podrška privredi BiH

Promotivni tekst
BBI banka i SSD BiH: Investicije iz dijaspore podrška privredi BiH
Foto: Radiosarajevo.ba / Amer Bukvić i Hasan Šehović: potpisnici Memoranduma

Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) i Hasan Šehović, predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH (SSDBiH) potpisali su Memorandum o saradnji koji ima za cilj promoviranje potencijala, poslovnih prilika i investicionih projekata u našoj zemlji građanima BiH koji žive u inostranstvu. 

Ovim Memorandumom potpisnici su saglasni da zajednički rade na privlačenju investicija u BiH, te ekonomskom povezivanju predstavnika bh. dijaspore širom svijeta.

„Potencijal dijaspore je ogroman. Imamo vrhunske svjetske stručnjake iz svih oblasti privrede, nauke i društva. Vjerujem da ima mnogo građana koji su porijeklom iz BiH,  a koji su spremni vratiti se u  domovinu i investirati u proizvodne pogone. Uspostavljanjem saradnje sa Svjetskim savezom dijaspore BBI banka želi pomoći građanima BiH da svoje poslovne ideje  realiziraju u BiH, otvore nova radna mjesta i uspješno posluju. Nastojat ćemo svojim iskustvom i znanjem olakšati našim poslovnim ljudima da pokrenu biznis. Smatramo da veliki potencijal dijaspore treba iskoristiti za investiranje, a ne na jednokratne doznake koje imaju trenutni efekat. Investicije u dobre projekte mogu imati uticaj na ekonomiju cijele zemlje“, izjavio je Amer Bukvić, nakon potpisivanja Memoranduma.

Prema podacima Centralne banke, bankarskim doznakama, bh. dijaspora godišnje u BiH pošalje oko tri milijarde maraka. Također, isti podaci govore da neposrednom potrošnjom dijaspora u BiH godišnje ostavi isto toliko novca.

O važnosti dijaspore za našu zemlju razgovarano je i na za to posebno upriličenom okruglom stolu tokom 9. Sarajevo Business Foruma (SBF) u aprilu 2018. godine, gdje su dijaspora, sport, kultura, umjetnost i kreativna industrija razmatrani u kontekstu ekonomskog rasta i razvoja regiona. Inače, BBI banka u svojoj ponudi ima specijalne pakete proizvoda i usluga za državljane BiH iz dijaspore, o čemu je više detalja dostupno na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije