Akumulirani gubici Rafinerije nafte nevjerovatnih 600 miliona KM

K.S.
Akumulirani gubici Rafinerije nafte nevjerovatnih 600 miliona KM
Foto: Twitter / Rafinerija Bosanski brod
Rafinerija nafte Bosanski Brod iz godine u godinu bilježi sve lošije poslovne rezultate dok se gubici broje u stotinama miliojna KM.

Tako su u prvih šest mjeseci ove godine ostvarili gubitke od 7,5 miliona KM, dok je ukupni akumulirani gubitak dostigao cifru od nevjerovatnih 598,4 miliona KM.

Ukupni prihodi Rafinerije u prvih šest mjeseci bili su 61,8 miliona KM, a ukupni rashodi 69,1 miliona maraka. 

Revizori su ranije upozoravali da nastavak poslovanja Rafinerije Bosanski Brod zavisi od konstantne podrške matičnog ruskog preduzeća Njeftegazinkor.

Glavni uzrok višemilionskih gubitaka su transferne cijene nafte koje se isporučuju supsidijarnoj kompaniji Optima Grupa, koja je vlasnik lanca benzinskih pumpi Nestro petrol. Naime Optima Grupa i Rafinerija nafte Bosanski Brod su u sastavu koncerna Njeftegazinkor.

Ekonomski analitičari su upozorili da se rafinerija namjerno gura u ovu situaciju prodajući gorivo ispod cijene firmi Optima Grupom. Rusi su već ranije najavili da se namjeravaju povući iz brodske Rafinerije nafte zbog velikih gubitaka i nemogućnosti da to preduzeće stane na noge.

Kako tvrde izvori bliski upravi Rafinerije, to je i bio razlog sastanka predstavnika Zarubežnjefta s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u aprilu ove godine, gdje su Rusi upoznali Dodika o namjeri izlaska iz Rafinerije Bosanski Brod.

Dodiku su bili predstavljeni tada planovi o poslovanju, rezultati i proizvodnja kompanije.

U saopćenju Dodikovog kabineta navedeno je da je Dodik rekao da je ova "kompanija od strateškog značaja za Republiku Srpsku, te da postoji zajednička želja za održavanjem i unapređenjem zajedničkih projekata".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije