Advokati: Vanredna uprava može spasiti imovinu Agrokorovih firmi u BiH

E. H.
Advokati: Vanredna uprava može spasiti imovinu Agrokorovih firmi u BiH
Zastupnici Agrokora u Bosni i Heregovini danas su upriličili konferenciju za medije povodom aktuelne situacije u vezi s Agrokorom i njegovim supsidijarnim društvima Sarajevski kiseljek i Konzum.
Advokat Branko Marić je kazao kako je advokatstvo društvo Marić, savjetnik pravnog tima amljaka te da ga savjetuju u vezi sa situacijom u Agrokoru u BiH.
 
"U BiH se trenutno vodi više postupaka u vezi sa statusom i dugovanjima supsidijarnih drustava. Prvo su pokrenuta četiri postupka izvršenja i dva postupka osiguranja protiv Agrokora. Oni žele zaplijeniti dionice bosanskih društava, a postupci su pokrenuti po osnovu mjenica protiv Agrokorovih društava u Kiseljaku", rekao je Marić.
 
Prema njegovim riječima, situacija u "Kiseljaku" u je malo drukčija, jer je sud uočio da mjenice nemaju protesta i zatražio je da se dostavi protest mjenice, ali je, kako je kazao, riječ o tome da ona nije protestirana u BiH, već pred notarom u Hrvatskoj. 

"Sud u Kiseljaku je donio nezakonita rjeđenja i mi smo uložili prigovore, tražeći da se utvrdi nepostojanje uvjeta za izvršenje rješenja, te da se to rjeđenje ukine. Ja očekujem da će sud u Kiseljaku donijeti ispravnu odkuku, a u svakom slučaju sve informacije koje kažu da je Sberbanka stekla pravo vlasnistva nad dionicama Sarajevskog kiseljaka su netačne. Čak i kada bi se desio neki najgori scenario, Sberbanka ne stiče vlasnistvo nad dionicama nego one idu na prodaju. Od tog novca se onda izmiruju potraživanja Sberbanke koja neosporno postoje", rekao je advokat.

Marić je nadalje govorio o stečaju, kazavši kako se u BiH misli da je to najgori mogući scenarij za jednu kompaniju.
 
"Kada kod nas neko spomene riječ stečaj to je bauk, a u svijetu je ustvari stečaj nešto što ide u korist vlasniku društva s dva cilja -  da omogući finansijsku konsolidaciju i namirivanje potraživanja povjerioca. To je upravo napravljeno u zakonu lex Agrokor, kako bi se rijesili problemi, ali za to će biti potrebno neko vrijeme.
 
On je rekao kako BiH ima sreću da je zakon o stečajnom postupku gotovo identičan onome iz EU.
 
"Ako se donese odluka o uvođenju izvanredne uprave, to će onemogućiti bilo koga da plijeni imovinu bosanskih drustava, kao dijela Agrokora. Niko ne osporava postojanje potraživanja Sberbanke, ali je suština da se ne smije dozvoliti da ona naplati dugovanja prema njoj prije ostalih", istaknuo je Marić te dodao kako stečajni postupci u Srbiji i Crnoj Gori nisu pokrenuti jer njijhovi zakoni o stečajnim postupcima nisu slični onima iz EU, što je naša prednost, kazao je.
 
Zastupnik Agrokora u Bih je zaključio kako iznos garancija na kredite visoko prevazilazi imovinu svih društava Agrokora u BiH, ali da te obaveze neće biti izmirivane kroz "čerupanje bh. društava", nego kroz postupak vanredne uprave u cijelom Agrokoru.
 
"Suština vanredne uprave jeste da, ako ona bude proglašena, Agrokor može prodati svaku firmu u BiH u cjelini, čime će biti očuvana radna mjesta, a ako se dozvoli pojedinačna naplata dugova, onda će ta drustva biti rasparčana i svako kome je Agrokor dužan moći će ih prodavati kako žele, svako svoj dio", naglasio je advokat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije