Žene u BiH u prosjeku imaju sedam posto nižu plaću od muškaraca za isto radno mjesto

K. S.
Žene u BiH u prosjeku imaju sedam posto nižu plaću od muškaraca za isto radno mjesto

Međunarodni praznik rada 1. maj obilježava se u znak sjećanja sa radničkom pobunom u Chicagu 1886. godine. Međutim, njegov značaj u mnogome je veći jer su sindikati uspjeli izboriti pravo na 8 sati rada, 8 sati sna i 8 sati prava na vlastiti život. Ipak, ljudska prava još uvijek u potpunosti nisu ostvarena. Rodna neravnopravnost i dalje je zastupljena u zapošljavanju, a žene su po brojnim osnovama diskriminirane.

Razlike u plaćama

Prema podacima portala Plata.ba, žene u prosjeku imaju sedam posto nižu plaću od muškaraca u Bosni i Hercegovini za isti posao.

Žene u BiH na istim pozicijama imaju od dva do čak 11 posto nižu plaću od muškaraca.

Ništa bolja situacija nije ni u Europskoj uniji. Primjerice, žene za istu poziciju u EU zarađuju od devet pa čak do 24 posto manje od muškaraca. Najveće razlike u mjesečnim primanjima muškaraca i žena u EU su u Estoniji gdje žene za isti posao imaju 24 posto niže plaće.

Važno je napomenuti da je ekonomska empancipacija žene preduvjet za ravnopravnost spolova.

Rodna neravnopravnost vidljiva je i u programima prvog zaposlenja i samozapošljavanja u Federaciji BiH. Javna je tajna da poslodavci daju prednost muškarcima, jer se za mlađe žene pretpostavlja da će ići na trudničko i porodiljsko odsustvo.

Od 2017. do 2019. godine u FBiH zaposleno je 3.798 osoba od čega 2.584 muškarca i 1.214 žena. Federalni zavod za zapošljavanje daje poslodavcima poticaj veći za 10 posto ukoliko zaposle ženu.

Tržište rada

Posao u našoj zemlji lakše pronalaze muškarci od žena. Samo 32 posto žena zaposleno je ili samozaposleno na tržištu rada u BiH. Naša država ima najnižu stopu zaposlenosti žena u Europi. Bez učešća žena u radnoj snazi jedne zemlje, nema stvarnog ekonomskog napretka i rasta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije