Zbog Kosova i Aluminija: Izvoz iz BiH pao za pola milijarde KM!

B. T.
Zbog Kosova i Aluminija: Izvoz iz BiH pao za pola milijarde KM!
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / S prezentacije

Izvoz Bosne iz Hercegovine u 2019. godini iznosio je 11,8 milijardi KM, a uvoz 19,8 milijardi maraka.

Kazao je to danas u Sarajevu Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, na prezentaciji vanjskotrgovinske razmjene naše zemlje.

Prema njegovom objašnjenju, izvoz je lani pao za 3,17 posto, odnosno pola milijarde KM.

„Ovaj pad posljedica je zabrane izvoza na Kosovo, odnosno previsokih tarifa, gdje smo izgubili tržiše od 132 miliona maraka i naravno, 300 miliona prometa koje je radio samo Aluminij, a koji nije u funkciji“, objasnio je Vuković.

Kao dodatne razloge, naveo je i manju potražnju u Njemačkoj, promjenu poreske politike u Italiji, Brexit... Kako je rečeno, zbog izlaska Velike Britanije iz EU bit će smanjena količina novca za pretpristupne fondove, tako da će ih BiH osjetiti posljedice.  

Najznačajniji vanjskotrgovinski partner je i dalje je Evropska unija, u koju je BiH izvezla 72,1 posto svojih proizvoda te zemlje CEFTA-e, u koje je izvezeno 17,4 posto roba.

S prezentacije - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: S prezentacije

Govoreći dalje o aktivnostima, odnosno problemima koji tište bh. ekonomiju, on je istakao obrazovanje.

"Obrazovanje i poduzetništvo su okosnica gospodarskog razvoja BiH. Zašto to govorim? Dosta smo u psoljednje vrijeme školovali kadrove za društvene znanosti, međutim, nedostaje radnička i radna specijalizacija, odnosno strukovne škole. Evo, ja ne mogu nabrojati pet škola koje školuju varioce, CNC operatere. . Nama nedostaje kvalificirana radna snaga koja je strukovna, koja će biti potpora našoj industriji“, kazao je on.

Naglasio je da jeftina radna snaga nipošto ne smije biti naša komparativna prednost te naveo da VTK sa partnerima dosta radi na principima dualnog obrazovanja. Istakao je i da u BiH postoji veliki jaz između javnog i privatnog.

"Mi ne smijemo stvarati taj jaz i razlike, već govoriti o kvaliteti. Bez obzira da li se radi o javnom ili privatnom hotelu, BiH ima pet miliona noćenja. To nije malo, ali nemamo fakultet hotelijerskog smjera, nemamo kvalitetan kadar koji će prihvatiti te ljude“, zaključio je Vuković.

Današnjoj prezentaciji prisustvovao je i Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. On je kazao da svi u BiH zajedno moraju raditi na pronalasku novih tržišta, novih trgovinskih partnera, te je najbrojao brojne aktivnosti koje namjerava poduzeti.

S prezentacije - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: S prezentacije

Između ostalog, kazao je da će prilikom odlazaka u Brisel, u delegacijama biti i entitetski ministri. Najavio je i da će se se raditi na jačanju privatnog sektora, afirmaciji stranih ulaganja, da će biti korekcija u sektoru obrazovanja...

"To podrazumijeva brojne reforme, ali mi moramo biti odgovorniji prema privrednoj zajednici u ovoj zemlji i da im omogućimo razvoj i plasman na nova tržišta“, kazao je Košarac.

Upitan kako će to sprovesti, obzirom na najave da će predstavnici iz RS blokirati rad državne vlasti, Košarac je kazao da posao treba raditi „onako kako traži zakon“ i da ekonomski razvoj treba biti prvi prioritet, kako bi se zaustavio odlazak ljudi iz države. Istakao je da rad Vijeću ministara otežavaju teme političke prirode.

„Sa takvim temama treba prestati“, kazao je Košarac.

Na novinarsko pitanje kako će se on ponašati po pitanju zaključaka NSRS, on je odgovorio da „će se ponašati onako kako kaže Ustav i institucije RS, odnosno NSRS“, ne želeći dalje o politici.

Na insistiranje, konstatirao je da treba postaviti pitanja „onima koji se bave politikom ucjenjivanja...“. Rekao je da treba pričati otvoreno, ali bez uplitanja stranaca, jer je, kako je kazao, u tim situacijama bilo problema. Konstatirao je i da predstavnici dva naroda nisu zadovoljni radom Ustavnog suda BiH.

Koronavirus i bh. ekonomija

Upitan kako se situacija sa koronavirusom u Kini odražava na bh. ekonomiju, Vuković je kazao da postoje problemi sa uvozom igračaka, odnosno repromaterijala za proizvodnju prehrambenih proizvoda.

"VTK je sebi uzela zadatak da uradi kompletne parametre, da se uradi komparacija sa prošlom godinom. Te pokazetelje možemo imati za 15-ak dana“, naveo je Vuković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije