Zbog čega iz BiH masovno odlazi radno sposobno stanovništvo

Anadolija
Zbog čega iz BiH masovno odlazi radno sposobno stanovništvo
Foto: RAS Srbija / Gužve ispred Konzulata Slovenije u Banja Luci

Upravni odbor Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo, na današnjoj sjednici, zaključio je da je politička nestabilnost najveći uzrok masovnog odlaska radno sposobnog stanovništva iz Bosne i Hercegovine (BiH).

Teže od rata i privatizacije: Zastrašujući podaci o egzodusu stanovništva iz BiH

UO Udruženja poslodavaca KS pozvao je odgovorne iz političkih partija, koji učestvuju ili bi trebali učestvovati u radu izvršnih i zakonodavnih organa vlasti na svim nivoima da hitno završe proces formiranja vlasti na svim nivoima i zajednički počnu raditi na stvaranju boljeg političkog i privrednog ambijenta čime bi se stvorili uvjeti za zadržavanje radno-sposobnog stanovništva u cijeloj zemlji.

Zaključak je donosen na osnovu Informacije sa tematske sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća Kantona Sarajevo “Odliv radno sposobnog stanovništva - uzroci i posljedice“.

Istaknuto je da poslodavci u okvirima svojih mogućnosti nastoje povećati plaće uposlenicima i osigurati povoljnije uvjete za rad kako bi zadržali radno sposobne i kvalificirane kadrove.

No, kvalificirani i stručni kadrovi odlaze, nerijetko sa cijelim porodicama, bez obzira na plaću i uvjete rada. Kao razlog najčešće navode da oni ne žele više živjeti i raditi u uslovima političke nestabilnosti i pravne nesigurnosti, te da ne žele u takvim uslovima odgajati svoju djecu.

”Za političku i socijalnu stabilnost neophodna je intervencija izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u smislu dogovora, izrade strategija i jačanja pravne države“, navodi se u saopćenju UO UPKS.

Poslodavci traže da se u parlamentarnu proceduru upute zakoni koje je Udruženje poslodavaca FBiH formuliralo kroz ”Inicijativu 20+5+6“.

Dodaju kako najveći broj zakonskih prijedloga definira pitanja rasterećenja privrede i poboljšanja poslovnog ambijenta.

”To se naročito odnosi na smanjenje poreza i doprinosa, a kao odgovorni poslodavci spremni smo nasatviti povećanje plaća uključujući i sredstva koja bi se oslobodila kroz smanjenje doprinosa, kao i sva druga poreska smanjenja koja bi bila usmjerena na povećanje plaća i poboljšanje položaja naših uposlenika“, zaključak je UO UPKS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije