Završena kampanja 'Orbit poklanja osmijeh'

Radiosarajevo.ba
Završena kampanja 'Orbit poklanja osmijeh'
Projekt Zubomobil, koji je kompanija Orbit pokrenula, kada se – od svakog prodanog paketića Orbit žvaka – izdvajao iznos za opremanje mobilne stomatološke stanice, bit će ponovljen i ove godine.

Prošle godine pokrenuta je kampanja „Žvači za promjene“, kada je prikupljen veliki dio iznosa za opremanje ove vesele ordinacije. Ostatak sredstava neophodnih da bi Zubomobil bio u potpunosti funkcionalan, poput bilo koje druge stomatološke stanice, i opremljen vrhunskom tehnološkom opremom, kompanija Orbit donirala je iz vlastitih sredstava namijenjenih društveno odgovornim projektima.

Na svom putovanju u 2015. Zubomobil je posjetio 31 grad, 53 predškolske i osnovnoškolske ustanove. Tokom trajanja projekta, od septembra do novembra 2015. godine, pregledano je ukupno 7000 djece uzrasta od 4 do 14 godina. S obzirom na to da su podaci, čije je prikupljanje bio jedan od osnovnih motiva za pokretanje cijelog projekta u prošloj godini, poražavajući – naime, skoro svako drugo dijete ima jedan ili više karioznih lezija – Orbit je odlučio ponoviti aktivnost i u 2016. godini.

Tako je, po uzoru na prošlogodišnju uspješnu kampanju, Orbit tokom aprila i maja 2016. godine inicirao i pokrenuo sveobuhvatnu kampanju „Orbit poklanja osmijeh“ na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine i od svakog kupljenog paketića žvaka odvajao 2 feninga za ovogodišnje opremanje Zubomobila i osiguravanje stomatoloških pregleda i edukacije za čak 10.000 mališana u cijeloj BiH na jesen, odnosno početkom školske 2016./2017. godine. Konačni cilj je bio 80.000 KM, a uskoro će Orbit objaviti i konačne podatke koliko je sredstava uistinu prikupljeno putem ove kampanje. Preliminarni rezultati su, u svakom slučaju, optimistični. Zubomobil definitivno putuje i ove godine.

Ovaj projekt podržala su ministarstva za zdravlje FBiH i RS-a, ministarstava za obrazovanje/prosvjetu oba entiteta, a osmišljen je u saradnji sa Stomatološkom komorom FBiH i Komorom doktora stomatologije RS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije