Vrhunac trgovinskog rata: Kinezi ublažavaju carine izmjenom kursa juana

Radiosarajevo.ba
Vrhunac trgovinskog rata: Kinezi ublažavaju carine izmjenom kursa juana

Kina koja strogo kontroliše kurs svoje valute, dopustila je u ponedjeljak njen nagli pad prema dolaru pa su Sjedinjene Američke Države desetak sati poslije službeno optužile Peking da manipulira svojom valutom ne bi li stekao nezasluženu prednost čineći svoje proizvode jeftinijim za izvoz.

Nakon akcije Pekinga, yuan je tokom dana pao ispod simbolične granice od 7 yuana za dolar, što je najniži nivo u zadnjih 11 godina, prenosi Net.hr.

Vijest – shvaćena kao eskalacija u trgovinskom ratu dvije najveće svjetske ekonomija – prouzročila je opći pad na finansijskim tržištima u Aziji, Europi i najposlije u SAD-u. Washington je u ponedjeljak navečer uzvratio protunapadom.

Američki ministar finansija Steven Mnuchin je “zaključio da je Kina manipulirala svojom valutom”, navodi se u saopćenju.

Zabrinutost ulagača

“Polazeći od takvog zaključka (da Kina manipulira valutom) ministar Mnuchin će razgovarati s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) kako bi poništio konkurentsku prednost koja je rezultat najnovijih kineskih odluka”, dodaje se u tekstu.

Američki predsjednik je još tokom jutra na Twitteru kritikovao Kinu koja “misli i ubuduće zarađivati milijarde dolara uzimajući ih SAD-u na račun nelojalne trgovinske prakse i manipuliranja valutom”.

Objava ministarstva finansija ne bi trebala imati konkretne neposredne posljedice, ali može povećati zabrinutost ulagača i kompanija koje pokušavaju utvrditi kako će dugotrajan sukob Pekinga i Washingtona utjecati na njihovo poslovanje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije