Vlada FBiH dala koncesiju Tibri Pacific da gradi mini hidroelektranu na rijeci Bosni

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH dala koncesiju Tibri Pacific da gradi mini hidroelektranu na rijeci Bosni

Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o pristupanju postupku dodjele koncesije za izgradnju HE Begov Han 9,8 MW, na rijeci Bosni u općini Žepče.

Postupak za dodjelu koncesije za izgradnju ovog hidroenergetskog objekta provodi se po osnovu samoinicijativne ponude ponudača privrednog društva "Dvorac energije" d.o.o. Kiseljak, u skladu sa Zakonom o koncesijama.

Sastavni dio ove odluke je Odluka Općinskog vijeća Žepča kojom je data saglasnost za dodjelu koncesije za izgradnju ovog hidroenergetskog objekta.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je ovlašteno da, u svojstvu koncesora, vodi pregovore i postupak dodjele koncesije.

Inače, BiznisInfo piše da je vlasnik kompanije "Dvorac energije" firma "Tibra-Pacific" Kiseljak.

Vlasnik “Tibra-Pacifica” je Tihomir Brajković, jedan od najimućnijih ljudi u BiH, poznat po gradnji velikog broja stambenih zgrada u Sarajevu.

Osim toga, Brajković će, kako su nedavno pisali hrvatski mediji, na glavici Babina kuka iznad hotela More u Dubrovniku graditi šest vila.

Inače, kako su mediji nedavno izvijestili, Sud Bosne i Hercegovine je 25. marta 2019. potvrdio optužnicu u predmetu “Tihomir Brajković” koja optuženog tereti da je počinio produženo krivično djelo porezne utaje ili prevare iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije