Uvoz vode u BiH u prošloj godini za 92 miliona KM veći od izvoza

Radiosarajevo.ba
Uvoz vode u BiH u prošloj godini za 92 miliona KM veći od izvoza
Iako Bosna i Hercegovina ima mnogo vodnog potencijala, samo u prošloj godini uvoz vode je za 92 miliona maraka bio veći od izvoza.

BiH je izvezla svega 36 miliona KM flaširane vode protekle godine, izvjestila je FTV. Stoga su organizatori međunarodnog sajma Ekobis, koji se održava u Bihaću, ove godine na jednom mjestu okupili gotovo sve punionice vode iz naše zemlje, kako bi bili promovisani i kako bi se dokazalo da ne moramo kupovati vodu koja nije porijeklom iz BiH.

“Hoćemo da forsiramo domaće brendove, pogotovo vodni potencijal koji je ogroman, a, nažalost, imamo ogroman deficit u izvozu, odnosno vanjskotrgovinskoj razmjeni kad je u pitanju uvoz, odnosno izvoz vode”, navodi Nihad Šušnjar, iz Privredne komore USK-a, organizator Sajma Ekobis 2017.

Direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sead Delić kazao je da Vijeće ministara treba donijeti pravilnike na koji bi se način zaštitila domaća proizvodnja, a sa druge strane kojim bi se uklonile barijere izvoza vode u neke druge zemlje.

Delić dodaje da su vode iz BiH izuzetne kvalitete, kako po ispitivanju domaćih tako i stranih laboratorija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije