USAID dodijelio 712.000 KM korisnicima WHAM projekta u BiH

Radiosarajevo.ba
USAID dodijelio 712.000 KM korisnicima WHAM projekta u BiH

U ukupnom iznosu od 712.000 KM USAID WHAM projekat u Bosni i Hercegovini (BiH) dodijelio je grantovska sredstva svojim prvim korisnicima: Vanjskotrgovinakoj komori BiH (VTK BiH), Privrednoj komori Federacije BiH (PK FBIH), Privrednoj komori Republike Srpske (PKRS), Privrednoj komori Unsko- sanskog kantona (PK USK), Agenciji za ekonomski razvoj grada Prijedora (PREDA) te Hastor fondaciji, saopćio je USAID.

Vanjskotrgovinskoj komori BiH dodijeljen je grant u iznosu od 159.000 KM za realizaciju Projekta pristupa novim tržištima i certifikacije kompanija iz metalnog i drvnog sektora BiH, koji za cilj ima povećanje izvoza i prodaje, razvoj domaće radne snage i otvaranje novih radnih mjesta u ovim sektorima, kao i certifikaciju proizvodnih pogona i radne snage za lakši pristup novim tržištima za domaća mala i srednja preduzeća.

Generalni cilj VTK BiH je što brže uvezivanje poslovne zajednice BiH i EU. Metalna i drvna industrija u našoj zemlji imaju velike šanse jer potražnja na EU tržištima za njihovim proizvodima je sve izraženija”, rekao je prilikom ceremonije dodjela granta predsjednik VTK BiH Ahmet Egrlić.

Grantovska sredstva USAID-ovog projekta, VTK BiH će upotrijebiti za sufinansiranje odlaska i učešća sedam bh. kompanija iz metalnog sektora na sajmu Hannover Messe 2018 (Hannover, Njemačka, 23-27. april 2018.), kao i osam bh. kompanija iz drvnog sektora na sajmu IMM Cologne 2019 (Keln, Njemačka, 14-19. januar 2019.).

Uz pomoć granta biće sufinansirano i certificiranje 10 do 15 domaćih kompanija u skladu sa najsavremenijim i svjetskim priznatim standardima iz oblasti zavarivanja.

Kao sistematska podrška malim i srednjim preduzećima u sektorima u kojima djeluje USAID WHAM projekat Privrednoj komori RS dodijeljeno je 160.000 KM, Privrednoj komori USK 80.000 KM, a Agenciji PREDA 60.000 KM.

Kada su u pitanju ova tri aplikanta, ovo je već dokazani način na koji se obezbjeđuje podrška većem broju preduzeća u ciljnim sektorima u kojima djeluje i WHAM projekat.

Kroz buduće aktivnosti omogućiće se povećanje broja radnih mjesta, kao i prodaje za 10% te izvoza za 5% u podržanim kompanijama.

Konkretnije, PK RS će tokom trajanja projekta obezbijediti podršku za najmanje 15 kompanija, što će rezultirati otvaranjem 120 novih radnih mjesta.

PK USK podržaće najmanje sedam kompanija što će omogućiti otvaranje 60 novih radnih mjesta, dok će Agencija PREDA podržati najmanje pet kompanija iz ciljnih sektora te otvaranje 45 novih radnih mjesta.

Grant od 116.000 KM dodijeljen je Privrednoj komori FBiH za realizaciju projekta Razvoj automobilske industrije u Federaciji BiH.

Ova aktivnost za cilj ima stvaranje pretpostavki za značajnije učešće, pozicioniranje i integraciju bh. proizvođača automobilskih dijelova na renomirana međunarodna tržišta, s posebnim naglaskom na tržište Evropske unije (EU), navodi se u saopćenju.

Sredstva USAID-ovog projekata biće prvenstveno iskorištena za pokrivanje marketinških aktivnosti i promociju domaćih kompanija, ali i za pomoć u pripremi nastupa na Međunarodnom sajmu dobavljača - International Suppliers Fair 2018. koji se na jesen održava u Wolfsburgu (Njemačka).

USAID WHAM projekat dodijelio je i grant od 137.000 KM Hastor fondaciji za realizaciju Projekta razvoja i unapređenja radne snage u sektoru obuće u regiji Bugojno.

U okviru ovog projekta biće realizovana obuka i prekvalifikacija radne snage i otvaranje novih 60 do 70 radnih mjesta u kompaniji Prevent Step Bugojno, sa krajnjim ciljem povećanja izvoza i proizvodnje obuće za svjetski poznate brandove kao što su Paul Green i Halfinger.

“Saradnja sa našim korisnicima za nas je značajna jer svoje grantove želimo što više prilagoditi stvarnim potrebama tržišta i privrede kako bi što bolje bili iskorišteni, ali i kako bi bio zadovoljen i širi društveni interes, od povećanja broja zaposlenih, porasta izvoza do snažnije integracije bh. privrede u EU”, izjavio je prilikom dodjela grantova Boris Maslo, šef USAID WHAM projekta, dodaje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije