Upitan nastavak proizvodnje uglja u RMU Breza, problemi s upotrebnom dozvolom

N. K.
Upitan nastavak proizvodnje uglja u RMU Breza, problemi s upotrebnom dozvolom
AA / Ilustracija
Od kada su rudnici u BiH postali dio Elektroprivrede u njih je uloženo više od 200 miliona KM, a u Rudnik mrkog uglja (RMU) Breza uloženo je više od 30 miliona maraka u nabavku savremene opreme.

Na taj način željelo se postići povećanje proizvodnje uglja koja je pa skoro i obustavljena ovih dana jer Institut za standardizaciju BiH nije izdao saglasnost neophodnu za dobivanje upotrebne dozvole koju izdaje Ministarstvo za energetiku i rudarstvo.

Upravo ovim zaustavljanjem proizvodnje u rudniku dovedeno je u pitanje 1.300 radnih mjesta, a materijalna šteta bi mogla biti nemjerljiva.

Kako tvrde iz Instituta za standardizaciju BiH, Rudnik nije otklonio probleme na koje su upozoravali, koje bi kao posljedice po sigurnost mogle biti katastrofalne.

Međutim, kako je za Radiosarajevo.ba rekao Ćamil Zaimović direktor RMU Breza, instalirana oprema ima sve certifikate i zadovoljava visoke standarde Europske unije (EU).

"Institut za standardizaciju BiH nije dao potrebnu saglasnost na upotrebnu dozvolu za mašinu koju smo nabavili još 2014. godine i koja se upotrebljava u rudnicima širom svijeta. Moram naglasiti, da upravo ova mašina daje najveće rezultate u eksploataciji uglja, te je svela povrede radne snage u rudnicima na najniži nivo“, rekao je Zaimović.

Prema njegovim riječima, u ovom rudniku, proizvodnja uglja je stala za skoro dvije trećine, te se trenutno vrši izvlačenje opreme iz revira u sigurnu prostoriju, dok se iz njihovih rudarskih jama iskopava 300 do 400 tona uglja.

"Umjesto modernizacije i napretka ovom odlukom smo vratili rudnik u vrijeme Alije Sirotanovića kada se eksploatacija vršila krampama i lopatama, što prije svega znači drastično smanjenje proizvodnje, a za sobom povlači mogućnost svakodnevne povrede na radu“, istaknuo je Zaimović.

Institut_Za_Standardizaciju_BiH.JPG - Upitan nastavak proizvodnje uglja u RMU Breza, problemi s upotrebnom dozvolom

Saopćenje Instituta za standardizaciju BiH

Kako je kazao, RMU Breza će poduzeti sve pravne mjere kako bi zaštitio svoje radnike i poslovanje, te je najavio niz sastanaka s nadležnim ministarstvom, kao i Institutom za standardizaciju, kako bi se što prije došlo do najboljeg rješenja za dobrobit cijele zajednice.

Kontaktirali samo i Institut, koje je u svom saopćenju naveo da se njihova primjedba odnosi na rekonstrukciju nekih dijelova širokočelne opreme koju je izvršio Rudnik na svoju odgovornost, a bez saglasnosti proizvođača opreme, što bi moglo utjecati na sigurnost rada.

Kako nam je rečeno, s ciljem iznalaženja rješenja povodom ovoga problema danas će u rudniku Breza biti održan sastanak predstavnika ove kompanije s predstavnicima Instituta za standardizaciju, nadležnog ministarstva i inspekcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije