Ukrajina proglasila vanredno stanje u energetskom sektoru

Anadolija
Ukrajina proglasila vanredno stanje u energetskom sektoru
Ukrajinska vlada proglasila je u srijedu vanredno stanje u energetskom sektoru, zbog nedostatka uglja, što bi moglo uzrokovati redukcije električne energije širom zemlje.

Premijer Vladimir Groysman je istakao da je kabinet donio odluku da proglasi vanredno stanje, ali da će nastojati smanjiti negativne posljedice koje će proizići iz ove odluke.

Isključene struje planirano je u sedam područja uključujući i Kiev, Kharkiv, Dnepropetrovsk, Chernigov, Zaporizhia, Sumy i Cherskasy. Atracit uglja, koji se koristi za proizvodnju električne energije u termoelektranama, Kijev kupuje iz Donbassa na istoku zemlje, a koji je pod kontrolom proruskih separatista.

Problem je nastao kada su prije dvije sedmice ukrajinske grupe blokirale prugu koja povezuje ugljenom bogati istok s ostatkom zemlje, kako bi pokušali naštetiti ekonomiji proruskih separatista, navode lokalni mediji.Otad je nedostatak uglja u termoelektranama eskalirao do kritične tačke ugrozivši proizvodnju električne energije.

Vanredno stanje će biti na snazi mjesec dana, i moglo bi nastaviti maksimalno do dva mjeseca, kazao je ukrajinski ministar energetike Igor Nasalih. Naglasio je da je najhitnije da stanovnici pokušaju smanjiti potrošnje energije, i u domaćinstvima i u industriji.

"Pokrenućemo redukcije kako bi uravnotežili djelovanje ukrajinskog energetskog sistema, ukoliko se pokaže da štednje nisu dovoljne", upozorio je ministar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije