Moguće prevare / UIO nakon afere "Kasa" najavio pojačane kontrole ugostitelja

06. 04. 2019. u 12:42:00 Fena

Shares:0

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) u Bosni i Hercegovini će od 15. maja krenuti u pojačane kontrole obveznika koji se bave ugostiteljstvom u BiH.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH Ratko Kovačević kaže da su razlozi za pojačane kontrole kod obveznika koji se bave ugostiteljstvom u BiH analize koje je uradila UIO, gdje su se pokazale određene nelogičnosti.

"Djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića je jedna od značajnih privrednih grana u BiH posmatrajući sa aspekta broja obveznika koji se bave ovom djelatnosti. Nasuprot tome, analizirajući ovu oblast iz ugla prijavljenog prometa u PDV prijavama, utvrđeno je da predmetna djelatnost ima veoma nisko učešće u ukupnom prijavljenom prometu, od svega 0,57 posto", ukazao je Kovačević.

Također, stavljanjem u odnos broja registrovanih obveznika za PDV i prijavljenog prometa dobija se izrazito negativan koeficijent korelacije koji determiniše najmanji promet po obvezniku upravo u ovoj djelatnosti.

Iz UIO su pozvali sve poreske obveznike iz pomenute oblasti da u narednom periodu još jednom prekontrolišu svoje prethodno predane PDV prijave i da li su prijavili sav ostvaren promet i pravilno obračunali svoju PDV obavezu.

Ukoliko otkriju neke greške, iz UIO ih pozivaju da sami podnesu izmijenjene PDV prijave, kako bi u potpunosti ispunili svoju zakonsku obavezu i na taj način izbjegli kazne u procesu kontrola.

Kovačević ističe da je u navedenoj oblasti identifikovan izvjestan stepen nepoštovanja propisa, koje se ogleda u nekorektnom i/ili neblagovremenom izvršavanju obaveza u četiri osnovne oblasti: registracija, podnošenje prijava, tačno prijavljivanje i plaćanje.

Provedene analize, podaci trećih strana, istorijski podaci, saznanja iz eksternih izvora, kao i emprijska građa drugih poreskih administracija ukazuju na širok dijapazon mogućih poreskih prevara.

"Rizici koji se ističu u ovom području su: izbjegavanje registracije za PDV, neprijavljivanje prometa, dominantno učešće gotovinskih tokova, manipulacije vezane za odbitak ulaznog poreza, nezakonita proizvodnja i promet akciznih proizvoda i kao i mnogi rizici u oblasti direktnih poreza (npr. neprijavljivanje radnika i sl)",kazao je Kovačević na konferenciji za novinare.

Kao potencijalni, porezno interesantan rizik u datoj djelatnosti, a koji može imati za posljedicu poresku utaju je gotovinsko plaćanje od strane konzumenta, koje se teško može pratiti zbog nepostojanja adekvatnih dokumenata (račun i sl.).

Također, zbog specifičnosti djelatnosti, pojedini proizvodi koji se koriste kao repromaterijal se nabavljaju od fizičkih lica, te stoga i u tom segmentu postoji rizik od eventaulnih poreskih utaja, kroz izbjegavanje bilježenja nabavki proizvoda koji će u narednoj fazi biti prometovani, u pravilu gotovinski bez bilježenja razduženja.

U sistemu PDV-a u BiH je ukupno 2.134 registrovana poreska obveznika iz djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića, što čini 4,64 posto od ukupnog broja registrovanih poreskih obveznika koji su podnosili PDV prijave u 2018. godini.

Najveći broj obveznika pripada segmentu između 100.000 i 500.000 KM prijavljenog prometa u PDV prijavi, a zatim obveznici koji imaju promet između 50.000 i 100.000 KM, dok obveznici s prometom ispod 50.000 KM, čine oko 30 posto ukupnog broja obveznika registrovanih za predmetnu djelatnost.

Prema podacima o prijavljenom prometu putem fiskalnih kasa u Republici Srpskoj i Federaciji BIH za 2018. godinu, koji su shodno Memorandumu o institucionalnoj saradnji, razmjeni i ustupanju podataka o poreskim obveznicima, dostupni putem web aplikacija poreskih uprava, identifikovano je 8.525 obveznika iz djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića.

Od tog broja 6.819 lica nije registrovano u Jedinstvenom registru obveznika indirektnih poreza, ili približno 80 posto obveznika nije u sistemu PDV-a.

Podsjećamo, nakon višemjesečne istrage Tužilaštva KS i Državne agencije za istrage i zaštitu, pripadnici SIPA-e uhapsili su 21. marta 12 osoba zbog krivičnih djela porezna utaja, zloupotreba položaja ili ovlasti i računarsko krivotvorenje.

Također, pripadnici SIPA-e su izvršili novi pretres na području Sarajeva tokom sprovođenja akcije "Kasa" i uhapsili još jednu osobu, što je ukupno trinaesta uhapšena osoba tokom današnjeg sprovođenja akcije po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo.

SIPA u Sarajevu uhapsila 12 osoba zbog utaje poreza

Izvršeni su pretresi sarajevskih objekata "Vatra", ''Metropolis'', restoran "Una", "Kibe", "Luka". U akciji koju je izvela SIPA, između ostalih, uhapšeni su Nedim Čedić, vlasnik lokala "Vatra", Nedžad Rašidagić, vlasnik restorana "Metropolis" te vlasnik konobe "Luka", Željko Ljubas, kao i dvije odgovorne osobe iz bara Portofino (nekadašnji Aquarius) na Grbavici, te jednu osobu iz firme Inspirit, koja se bavi servisiranjem kasa. Jedna od njih je navodno vlasnik Džemail Selmanović. Saznajemo da su iz Portofina pripadnici SIPA-e, između ostalog, odnijeli i četiri koverte.

NEMA KOMENTARA