UIO BiH uputila zadnji poziv obveznicima za E-PDV registraciju

Radiosarajevo.ba
UIO BiH uputila zadnji poziv obveznicima za E-PDV registraciju
/ Foto: UIOBiH

Uprava za indirektno oporezivanje upućuje zadnji poziv svim poreznim i akciznim obveznicima u Bosni i Hercegovini, koji još uvijek nisu, da što prije podnesu zahtjev za registraciju za korištenje elektronskih usluga, prije svega elektronsko podnošenje PDV i akciznih prijava.

Zahtjev za registraciju do danas nije podnijelo 1.879 obveznika, koji su to dužni uraditi, saopćeno je iz UIO BiH.

PDV i akcizne prijave za poreski period januar 2019. godine, čiji rok za dostavljanje u UIO ističe 10. februara 2019. godine (preciznije 11. februara jer je 10. februar nedjelja), mogu se u Upravu dostaviti isključivo elektronskim putem.

To konkretno znači da svi oni obveznici koji nisu izvršili registraciju za elektronske usluge, neće moći podnijeti poreske prijave.

Ovakvim postupnjem počinit će prekršaj za nepoštovanje propisa iz oblasti inidrektnih poreza i UIO će po službenoj dužnosti za sve takve obveznike izvršiti razrez porezne obaveze i izdati nalog za prinudnu naplatu službeno razrezane obaveze u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Osim tog, obveznicima koji ne podnesu poresku prijavu biće izdani prekršajni nalozi i to istovremeno i pravnim licima i odgovornim licima u pravnom licu.

Podsjećamo, od početka 2019. godine svi porezni obveznici moraju isključivo elektronskim putem podnositi PDV i akcizne prijave, te više ne postoji mogućnost dostavljanja prijava u papirnom obliku, kao što je bio slučaj tokom 2018. godine, koja je bila prelazni period i u kojoj su se prijave mogle u UIO dostavljati ili elektronski ili u papirnom obliku.

S obzirom na činjenicu da je ostalo još samo pet dana da svi porezni obveznici izvrše registraciju za elektoronsko podnošnje PDV i akciznih prijava, pozivamo iste da što prije podnesu zahtjev za registraciju putem E-PORTALA Uprave za indirektno oporezivanje (na linku ispod).

https://e-porezi.uino.gov.ba:4443/

Od početka 2018. godine do danas za elektronsku komunikaciju sa UIO registrovalo se 44.120 poreznih obveznika, dok je 1.879 obveznika još uvijek u obavezi da se registruje.

Kompletna informacija i uputstva za registraciju na E-PORTAL, kao i za podnošenje prijava nalaze se na web stranici UIO na linku ispod.

http://www.new.uino.gov.ba/bs/e--PDV

Za sva dodatna pitanja obveznici ,mogu kontaktirati PDV info liniju na broj telefona 051/335-256, 051/335-257, 051/335-197, 051/335-201, 0513/335-363.

UIO je poziva sve one obveznike koji se još nisu registrovali da dođu u prostorije Uprave u regionalnim centrima Banjaluka, Sarajevo, Mostar i Tuzla i registraciju završe na licu mjesta. Ukoliko obveznici već duži vremenski period podnose prijave sa nulama i nemaju namjeru dalje poslovati trebaju hitno podnijeti zahtjev za deregistraciju i izaći iz sistema obveznika indirektnih poreza, kako ne bi bili u prekršaju od 11. februara 2019. godine.

Korištenjem elektronskih usluga UIO, svi porezni obveznici će moći na jednostavniji i efikasniji način koristiti prava i izvršavati obaveze po osnovu indirektnih poreza. U svakom trenutku imaće pristup svojim podacima na E-PORTALU, prije svega podacima koji se vode u Jedinstvenom registru obveznika indirektnih poreza, podacima sa porezne kartice, tako da će moći vidjeti sve svoje proknjižene porezne prijave, porezne uplate i sl. UIO na ovaj način otvora novo poglavlje u komunikaciji sa poreznim obveznicima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije