U prvih pola godine BiH povećala izvoz za 15 posto: Izvezeno 5.21 milijarda KM

Radiosarajevo.ba
U prvih pola godine BiH povećala izvoz za 15 posto: Izvezeno 5.21 milijarda KM
Izvoz Bosne i Hercegovine tokom prvih šest mjeseci tekuće godine povećao se za gotovo 16 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, izvoz u periodu januar - juni 2017. godine iznosio je 5.210 milijardi KM, stoji u podacima Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, ali je vrlo važno znati i da je tokom ovog perioda došlo do povećanja cijena određenih proizvoda, što je rezultiralo ovako visokim stopama rasta.

Najveći procenat porasta zabilježen je u izvozu električne energije, iako je ukupna proizvodnja električne energije u BiH u padu, zbog čega je vidljivo da je porast cijena imao itekako veliku ulogu u dobrim izvoznim rezultatima naše države. Također, indeks svjetskih cijena, prema podacima IMF-a za juni 2017. godine, porastao je za 20.8 posto, što dodatno govori da je realni rast nešto manji od nominalnog.

Ipak, to ne umanjuje rezultat bh. privrede, jer je zabilježen i porast izvoza na tržište zemalja EU, u iznosi od 12.8 posto (3.7 milijardi KM), dok je u zemlje CEFTA-e izvezeno 810 miliona KM, što je za 30.4 posto više u odnosu na isti period prethodne godine.

S druge strane, tokom povog perioda povećan je i uvoz u BiH, te je vrijednost ostvarenog uvoza roba u BiH iznosila 8.614 milijardi KM za šest mjeseci, što je povećanje od 11.7 posto.

Posmatrano prema proizvodima, najznačajnija povećanja uvoza registrirana su u okviru uvoza rafinirane i sirove nafte, od 28 posto, zatim kamenog uglja i električne energije, gdje je uvoz udvostručen, te motornih vozila od 14.6 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije