Svjetski inovatori i studenti zajedno pokreću inovativnu državu BiH

Radiosarajevo.ba
Svjetski inovatori i studenti zajedno pokreću inovativnu državu BiH

Internacionalni Burch Univerzitet u Sarajevu od 1. do 4. decembra bio je domaćin 2. izdanja kongresa IEEE Student and Young Professional “Innovation Nation“ (Inovativna država) kojeg je i ove godine organizovao IEEE, najveća tehnička profesionalna organizacija u svijetu i YEP – Projekt zapošljavanja mladih koju podržava Ambasada Švicarske u BiH.

Kongres je predvodio profesor i inovator sa čuvenog australskog La Trobe univerziteta, Bosnaca Edhem Eddie Čustović, koji je član IEEE-a, gdje sjede najuspješniji inženjeri i informatičari širom svijeta, zaposleni u kompanijama poput Googlea, Siemensa, Tesla Motorsa... 

"Na kongresu je ove godine učestvovalo više od 450 studenata, od kojih je više od 150 iz srednjih škola iz BiH, i to iz Bihaća, Gacka, Trebinja, Bijeljine, Livna, Mostara, Tuzle... Ugostili smo 30 spikera iz 14 zemalja svijeta, ali i više od 40 predstavnika kompanija iz BiH i inostranstva.

Kongres predstavlja ujedinjenu platformu dvije velike organizacije koje se bore da stvore preduzetničku kulturu među mladima u BiH. To znači da puno svog vremena i resura ulažemo da bi stvorili što veći kapacitet preduzetništva. Tek ćemo nakon nekoliko godina vidjeti ogromne rezultate, ali mladi ljudi moraju imati podršku i mentorstvo iskusnih i poznatih širom svijeta. Ovo je kongres koji nastavlja graditi inovativnu državu BiH", kazao je Čustović.

Kongres “Innovation Nation“ je tokom četiri dana trajanja ponudio širok spektar tema i radionica, a ugostio je mnoštvo naučnika, profesora i eksperata iz različitih polja nauke koji su došli u bh. prijestolnicu kako bi mladim ljudima, studentima iz cijele Bosne i Hercegovine, prenijeli znanje i pokazali im put do uspjeha.

Neki od njih su: Ceco Gaković, bh. preduzetnik koji je izgradio karijeru u San Francisku i već osvojio svijet sa svojim inovacijama, Michela Magas, svjetski poznata inovatorica porijeklom iz Hrvatske, koja je ove godine proglašena najboljom inovatoricom Evropske Unije, Martin Trtilek koji je u Češkoj prepoznat kao tehnički inovator godine, Bosanac Duško Lukač, ekspert EPLAN softvera za projektovanje na univerzitetu u Kolnu, kao i prof. Miloš Kristić, svjetski stručnjak iz oblasti mikro i nano elektronike.

"Radionice su bile fokusirane na teme poput “Inovacije u 21. vijeku i kako razviti ekonomski kapacitet jedne države na osnovu njih“,'Design thinking metodologija“ koja pokušava objasniti kako doći do dobre ideje i na koji način tehničke nauke to mogu uklopiti da bi bili korisniji privredi.

Također, pokrivene su i teme “Bitcoin i blockchain tehnologija“ za koje se predviđa da će izmijeniti način na koji poslujemo u svim oblastima. Jedna od najinteresantnijih radionca je bila “Leaders tribe – Learning through failuire“ i pokušala je da pokaže ranjivost jednog inovatora (preduzetnika), kao i da se mnogo može naučiti od propalih preduzetničkih pokušaja, jer to nije vrijeme za odustajanje, nego baš suprotno", istakao je Čustović.

Tokom kongresa studenti i mladi profesionalni inženjeri imali su priliku da učestvuju i na prvom državnom inovacijskom ekspozeu koji se sastojao od 50 izloženih projakata i inovacija. 

"Na ovaj način stvaramo ekosistem preduzetništva među svima u BiH. Srednjoškolci moraju da se upoznaju sa ovim što radimo jer će oni za koju godinu ući u ovaj naš državni program. Imaju priliku da se druže i upoznaju sa načinom rada, educiraju i prime mentorstvo univerzitetskih studenata. Univerzitetski studenti primaju mentorstvo privrednika i tako imamo jedan idealan model u kojem stvaramo buduće lidere i osobe koje će značajno ohrabriti i razviti ekonomski status Bosne i Hercegovine", dodao je Čustović.

Vrhunac kongresa bio je YEP/IEEE inovacijski izazov u kojem je učestvovalo 12 ekipa studenata, iz cijele BiH, a koji su predstavili svoje inovatnivne projekte pred žirijem svjetskih stručnjaka kojeg su činili: Bilal Awan, CEO – Fortwell Group, Kenan Husković, Executive Vice President, Modern Niagara Group, Khaled Mokhtar, Senior Consultant, ThoughtFire, UAE Martin Trtilek, Founder & CEO Photon Systems Instruments, Randy S. Sumner, IEEE Entrepreneurship director i Petar Stojanov, Founder and Managing Partner at Ebtikaar i jedan od glavnih savjetnika Ujedinjenijh Arapskih Emirata za preduzetništvo i inovacije.
Pobijedio je tim Tehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću kojeg čine Silmija Ferizović-Topoljak, Harun i Samida Ferizović.

Žiri su oduševili projektom “Vertikalne vjertoturbine sa stacionarnim samopodešavajućim lopaticama“. Drugo mjesto zauzeo je projekat “Vret“ iz Mostara čija poslovna ideja podrazumijeva korištenje koncepta virtuelne realnosti u psihoterapiji, a treće mjesto pripalo je timu Clean Home Air sa Internacionalnog Burch Univerziteta u Sarajevu koji je ponudio inovativno rješenje sistema za prečišćavanje i izmjenu toplote zraka u zatvorenim prostorima.

"Ovo su tri projekta koja su izazvala najviše interesovanja među članovima žirija. Međutim, svih 12 inovacija su bile na strašno visokom nivou i svaka ekipa će dobiti podršku IEEE-YEP-a u ostvarivanju svog biznisa. IEEE pruža tehničku podršku dok YEP uz podršku Švicarske ambasade pruža biznis mentorstvo i osnovne finansije u razvoju biznisa. Inače, veliku podršku ovom projektu i studentima tokom godine su pružili dr. Ranko Markuš, direktor projekta YEP, prof. Dejan Jokić i Almedin Kavaz lokalni organizatori kongresa, te Meliha Selak predsjedavajuća IEEE BiH", pojasnio je Čustović.

Ni njegova podrška nije izostala, a zajedno sa bratom Rešadom, također uspješnim inženjerom, sa kojim je pokrenuo Fondaciju "Bosnia & Herzegovina Futures Foundation", i ove godine je na svečanoj večeri kongresa dodijelio 11 stipendija studentima, koje se sastoje od finansijske pomoći, profesionalno-tehničkog usavršavanja u međunardonim kompanijama i projektima, a dobit će i mentorstva od lokalnih i međunarodnih lidera u biznisu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije