Sve više sarađujemo: Porastao izvoz u Crnu Goru, Srbiju i Hrvatsku

K. S.
Sve više sarađujemo: Porastao izvoz u Crnu Goru, Srbiju i Hrvatsku
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Detalj sa press konferencije u Vanjskotrgovinskoj komori BiH

Bosna i Hercegovina (BiH) je u 2018. godini ostvarila ukupan izvoz robe u vrijednosti od 12.258.275.000 KM, što je za 7,67 posto više u odnosu na 2017. godinu, izjavio je direktor Sektora za makroekonomske analize pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTK BiH) Momir Tošić na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu.

Istovremeno, ukupan uvoz u BiH iznosio je 19.593.468.000 i veća je za 6,21 posto u odnosu na 2017. godinu. Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene povećan je za 6,77 posto na 31,8 milijardi maraka.

“Najviše porast izvoza bilježi se u Crnu Goru, Srbiju i Hrvatsku, dok je najveći porast uvoza robe iz Rusije, Švicarske, Kine itd. Porast izvoza u Srbiju i Hrvatsku potvrđuje da sve više i intezivnije sarađujemo sa našim susjedima”, ocijenio je Momir Tošić.

Zemlje sa kojima smo najviše sarađivali u 2018. godini su Hrvatska, Srbija, Njemačka, Italija, Slovenija, Austrija i Turska. Od važniji partnera tu su i Mađarska, Rusija, Poljska, Holandija i Švicarska.

“Na tržište Europske unije izvezli smo 8,8 milijardi maraka a uvezli 12,9 milijardi maraka. Nakon EU, zemlje iz CEFTA (Srbija, Albanija, Crna Gora, Makedonija) sporazuma su najznačanije i tamo smo izvezli 2,1 milijardi KM, a uvezli 2,94 milijarde KM”, rekao je Tošić.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić ocijenio je da BiH nema dovoljno razvijenu prerađivačku industriju usljed skromne proizvodne baze uglavnom resursno i radno intezivnih industrijski grana zbog čega se ne ostvaruje veća dodana vrijednost proizvoda.

“Izvozni rast posljednjih godina, BiH ostvaruje zahvaljujući pojačanom rastu izvozne tražnje i rasta svjetskih cijena a ne značajnijoj strukturnoj promjeni unutar BH ekonomije”, zaključio je Vasić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije