Banke u BiH za devet mjeseci zaradile više od 318 mil. KM

N. K.
Banke u BiH za devet mjeseci zaradile više od 318 mil. KM

Bankarski sektor u BiH je u prošloj godini poslovao pozitivno, pa su u prvih devet mjeseci 2017. godine banke ostvarile dobit koja je narasla na rekordnih 318,4 mil. KM, što je čak 48,1 posto više nego u istom periodu prošle godine kada je dobit iznosila 214,9 mil. KM, pokazuju podaci entitetskih agencija za bankarstvo.

Prema tim podacima, i u FBiH, a i u RS-u je zabilježen rast bilansne sume, depozita i kredita, kao i rast štednje stanovništva, kapitala, dobiti i pada učešća nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima.

agencija_za_bankarstvo_fbih_novacba.jpg - undefined

Iz Agencije za bankarstvo FBiH rekli su da je na nivou bankarskog sistema u FBiH za devet mjeseci prošle godine ostvaren pozitivan finansijski rezultat, te da prema podacima iz bilansa ostvarena je dobit u iznosu od 232 miliona KM.

"Krediti, kao najveća stavka aktive banaka, zabilježili su rast od 5,6% ili 683 miliona KM i sa 30. septembrom prošle godine iznose 13 milijardi KM. Krediti dati privatnim preduzećima ostvarili su stopu rasta od 6,6% ili 380 miliona KM, tako da su krediti dati ovom sektoru dostigli iznos od 6,1 milijardu KM i učešće od 47,4%. Krediti dati stanovništvu u istom periodu zabilježili su stopu rasta od 5,2% ili 313 miliona KM, dok je njihovo učešće blago smanjeno sa 48,7% na 48,5% i sa 30. septembrom 2017. iznose 6,3 milijarde KM“, naveli su iz ove agencije.

agencija-za-bankarstvo-rs-capital.jpg - undefined

Iz Agencije za bankarstvo RS su kazali da je, prema preliminarnim podacima zaključno sa 30. septembrom prošle godine, na nivou ukupnog bankarskog sektora RS-a osam banaka imalo 86,8 miliona maraka čiste zarade, što je skoro duplo više nego u istom periodu 2016. godine.

"Bankarski sektor RS iskazao je neto dobit u ukupnom iznosu od 86,8 miliona KM i veća je za 94 odsto u odnosu na kraj trećeg kvartala 2016. godine kada je dobit iznosila 44,7 miliona KM", navodi se u izvještaju Agencije.

Ukupni bruto krediti iznosili su 4,77 milijardi KM i veći su za 214,9 miliona KM u odnosu na kraj 2016. godine.

Najveće učešće u ukupnim kreditima imaju krediti građanima koji čine 45 odsto ukupnih kredita i iznose 2,16 milijardi KM.

Krediti pravnim licima iznose 2,6 miliona KM ili 55 odsto  ukupnih kredita i veći su za tri odsto u odnosu na kraj 2016.

"Kreditna aktivnost bankarskog sektora je u porastu u odnosu na kraj 2016. godine, a kreditiranje je najviše usmjereno prema građanima, privatnim i javnim i državnim preduzećima“, navodi Agencija za bankarstvo RS.

Ilustracija - undefined

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske “Swot”, smatra da je zabrinjavajuće kreditno zaduženje javnog sektora, odnosno  države, putem obveznica, trezorskih zapisa, ili direktnih plasmana.

"Tu sigurno leži jedna od činjenica da dolazi do povećanja kamatnih prihoda samih banaka, te nažalost i u 2018. godini ne očekujem da će doći do većeg plasmana kredita prema kompanijama, jer upravo banke su najopreznije kada je u pitanju kreditna linija prema firmama, odnosno privatnom sektoru", ističe za Radiosarajevo.ba Grabovac.

Analizirajući bankarski sektor, Grabovac zaključuje da je nastavljena tradicija da kredite najviše traže građani, i da su oni uglavnom, potrošački, za svakodnevne životne potrebe.

"Ako se svemu ovome doda i zaduženje koje dolazi iz javnog sektora, sa nižih instanci vlasti koje sve više uzimaju kredite kod banaka, dolazimo do frapirajučih podataka da su građani uzeli više kredita neko praktično cjelokupno naša privreda, što je poražavajuće", zaključio je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije