Stabla će dobiti bar kod kako bi se spriječila krađa šume

Radiosarajevo.ba
Stabla će dobiti bar kod kako bi se spriječila krađa šume
Foto: Dnevni list / Trupci dobijaju pločicu sa bar kodom

Investicija od oko 5,5 miliona KM, za uvođenje novog informacionog sistema u šume u RS mogla bi se isplatiti već za godinu dana, tako bar svjedoče iskustva iz Hrvatske.

Nakon uvođenja integralnog informacionog sistema u šumarstvu Hrvatska ima iz svojih šuma dovoljno sirovina za sva domaća drvoprerađivačka preduzeća, prenosi SrpskaInfo.

Upravo ovakav sistem uskoro treba da se uvede i u Javnom preduzeću “Šume RS”, a premijer Radovan Višković naveo je to kao jedan od prioriteta koje će “gurati” njegova Vlada.

I na prvom stručnom kolegijumu, koji je nedavno sazvao novi ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, Boris Pašalić je uvođenje novog informacijnog sistema u Šume RS, umjesto onog zastarjelog iz 1999, istakao kao prioritet.

U “Šumama RS” objašnjavaju na koji će način informatika, kako vjeruju, spriječiti krađu šuma i manipulaciju isporukom trupaca.

“Stabla u šumi neće biti ‘čipovana’, već će biti korištena pločica s bar kodom, kada je u pitanju doznaka za sječu, a iste pločice će se koristiti prilikom premjeravanja, odnosno primanja šumskih drvnih sortimenata. Tako će se uvesti samo jedno mjerenje, što će smanjiti subjektivnost pojedinaca i omogućiti bolju kontrolu prometa drvnih sortimenata od kamionskog puta do kupca”, objašnjava glasnogovornica ovog preduzeća Aleksandra Momić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije