Šta donosi Samit inovacija u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Šta donosi Samit inovacija u Sarajevu
Foto: Pixabay / Inovacija

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu kreator je prvog regionalnog događaja o inovacijama, baziranog na Triple - Helix modelu, pod nazivom Sarajevo Innovation Summit 2018, koji će se održati 7. maja u Sarajevu (konferencijska sala hotela Evropa).

 Šta su potencijali za inovacije na Zapadnom Balkanu?

Izgradnja inovacijskog ekosistema baziranog na Triple-Helix principima postaje imperativ ekonomskog razvoja zemlje. Triple-Helix koncept podrazumjeva intenzivnu saradnju između obrazovnog, javnog i poslovnog sektora.  Potencijal za inovacije i ekonomski razvoj prema Triple-Helix konceptu je u izraženijoj ulozi univerziteta kroz tzv. hibridizaciju univerziteta, industrije i javnog sektora radi kreiranja novog institucionalnog i društvenog okvira za generiranje, transfer i praktičnu primjenu znanja.

Ovogodišnji skup otvorit će dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Kemal Kozarić, ministrica obrazovanja i nauke FBiH prof. dr. Elvira Dilberović i šef Misije USAID-a za Bosnu and Hercegovinu Peter Duffy.

Jedan od uvodničara samita je istaknuti naučnik i predavač sa New York Univerziteta, ujedno i dobitnik Emmy nagrade za naučni i tehnološki napredak, prof. dr. Joseph Stanley Nadan. Također, učesnicima će se obratiti i magistar u oblasti ekonomije i međunarodnih odnosa, Gergely Tardos, stručnjak za politike Europske Unije u Generalnom direktoratu za istraživanje i inovacije Evropske komisije.

„Kreiranje inovativnog okruženja u zemljama Zapadnog Balkana“ tema je prvog od tri panela samita, u sklopu kojeg će se govoriti o inovacijskim politikama. Moderatorica prvog panela je profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, doc. dr. Amila Pilav – Velić. Jedan od učesnika ovog panela je MSc. Marjana Majerič, zamjenica generalnog direktora Tehnološkog parka Ljubljana,  dobitnica prestižne nagrade Vlade Sjedinjenih Američkih Država „Žene i poduzetništvo“. Zajedno s njom, na ovu temu diskutovat će i profesor inovacijskog menadžmenta na Ekonomskom fakultetu, prof. dr Carsten Dreher sa Freie Univerziteta u Berlinu.

U okviru drugog panela govorit će se o inovacijama u obrazovanju.„Smanjenje jaza između sistema obrazovanja i tržišta rada“ tema je ovog panela koji će moderirati MSc. Nina Branković. Učesnik u diskusiji bit će prof. dr. Michele Gimaldi, docent na Odsjeku za civilno i mašinsko inžinjerstvo Cassino & Southern Lazio Univerziteta, te autor brojnih naučno-istraživačkih radova.

Tema trećeg panela je „Socijalne inovacije i poduzetništvo – mit ili realnost“, a moderatorica panela je MSc. Emina Osmanagić, direktorica Asocijacije XY koja rukovodi uspostavom, kreiranjem i provedbom programa Asocijacije.

Prvi regionalni Samit inovacija podržali su Ministarstvo obrazovanja i nauke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, USAID, Evropska komisija, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Privredna komora Kantona Sarajevo, Interreg, Švicarska agencija za razvoj i saradnju SDC, Ministarstvo zdravstva Federacije BiH, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Asocijacija XY, Digital Elephants, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Youth Council of the US Embassy to Bosnia and Herzegovina, SIM, Udruženje Motivator, Hotel Europe Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije