Smailbegović: Nema političke volje za donošenje važnih zakona u FBiH

A. D.
Smailbegović: Nema političke volje za donošenje važnih zakona u FBiH
Patria / Ilustracija
Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović nije optimističan da će 2018. godina donijeti olakšice za privredu.

Rezimirajući zakone koje je donijela Vlada FBIH, on je u razgovoru za Radiosarajevo.ba, ocijenio pozitivnim donošenje Zakona o radu kazavši da je riječ o reformskom rješenju. Dodao je da je ključna stvar to što je taj zakon ukinuo neograničen rok trajanja kolektivnih ugovora, što je donijelo stabilnost u javnom sektoru.

"Sve ono što se dogodilo u 2017. uglavnom je imalo neutralan, pa čak i negativni karakter. naprimjer, Zakon o porezu na dobit koji je išao na štetu privrede, jer je ukinuo povlastice za izvoz. Mi smo čak kod Ustavnog suda pokrenuli apelaciju, jer je retroaktivno donesen. Nakon toga donesena je odluka da se smanji neoporezivi iznos toplog obroka, regresa što je ponovo bio udar na privredu", kazao je on.

Arhiv - undefined

Ističe da su u procesu donošenja dva ključna zakona, zakon o porezu na dohodak i o doprinosima, koji su postavljeni da imaju neutralan karakter.

"Nekome će ići u korist, nekome na štetu. Ja nisam pristalica takvih reformi. Ta kozmetička šminkanja neće ništa donijeti posebno. Ali, da li će se sada uopće ti zakoni donijeti, to je upitno. Vidite kakva je trenutna situacija u Federalnom parlamentu", kazao je on.
Govoreći o Zakonu o PIO istaknuo je da je on potreban, ali cijeni da nije dobro što je napravljen ustupak policiji "jer to počinje da pravi neke izuzetke, što nije dobro". Pocrtao je da jedini princip koji treba vrijediti kod penzionisanja jeste "koliko ste plaćali, tolika vam je penzija".

"Nisam neki pretjerani optimista da će ova godina donijeti neke rezultate. Vidite da je predizborna kampanja počela, a imamo važne i teške zakone. Mora postojati jedna politička volja na vrlo visokom nivou da bi se usvojili ti zakoni. Naprimjer, doprinosi su teški tri milijarde KM. To su iza PDV-a prvi prihodi. To su  finansijski veoma teški zakoni", kazao je on.

Govoreći o netom usvojenim setom zakona o akcizama, kazao je da je, nedvosmisleno, gradnja autoputeva neophodna BiH. Naglasio je da je druga stvar hoće li se ta sredstva namjenski trošiti, što se mora desiti, a što neki dovode u pitanje.

 "Nije jednostavno poslovati u BiH. Mi koji ovdje radimo mi plivamo u tom nekom blatu i snalazimo se. Ali nemamo dovoljno stranih investicija. Tu imamo konstantan pad. Ovdje ako hoćete da pokrenete biznis ili da otvorite račun kod banke, to su procedure", zaključio je Smailbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije