Slovenija izdala najviše radnih dozvola radnicima iz BiH

Radiosarajevo.ba
Slovenija izdala najviše radnih dozvola radnicima iz BiH
Pošta Slovenije je od 136 novouposlena radnika na području dostave, gdje se susreće s snažnom fluktuacijom radnika, zaposlila samo dva stranca i to oba državljanina BiH.

Pošta Slovenije radnike je, kako su smo ranije izvještavali, tražila u Srbiji, ali i u Bosni i Hercegovini, što je naišlo na protivljenje tamošnjeg sindikata, izvještava Indikator.ba. 

No, slovensko preduzeće ne odustaje te je 7. septembra delegacija Pošte Slovenije je na Palama razgovarala sa čelništvom Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske. 

Kako je saopćeno sa sastanka, izraženo je uvjerenje da će biti znatno interesovanje za ponuđene poslove i angažman radnika za rad u Sloveniji, a zapošljavanje će se vršiti u skladu sa Sporazumom o zapošljavanju državljana BiH u Sloveniji koji je potpisan između Vijeća ministara BiH i Vlade Slovenije uz posredovanje Agencije za rad i zapošljavanje BiH. 

Broj izdanih radnih dozvola u Sloveniji, kako piše portal siol.net, u posljednjih nekoliko godina je padao, ali prema podacima Republičkog zavoda za zapošljavanje, za osam mjeseci ove godine premašio je broj dozvola izdatih tokom cijele prošle godine. 

Najviše radnih dozvola je izdato za radnike iz BiH, te Hrvatske, a slovenski poslodavci su uglavnom uvozili radnike sa srednjim stručnim obrazovanjem. Potom slijede radnici s nepotpunim ili potpunim osnovnošolskim obrazovanjem, a na trećem mjestu po broju izdanih dozvola su radnici sa srednjom strukovnom i općom izobrazbom. 

Poslodavci pri zapošljavanju stranaca imaju velike probleme sa birokratskim postupcima. "Pošto smo globalno i međunarodno preduzeće otvorili smo se za zapošljavanje stranaca. Trenutno vidimo velike birokratske prepreke u zapošljavanju stranaca iz trećih zemalja", ukazuju iz preduzeća Poclain Hydraulics. 

Strane radnike traže i u firmi Revoz, ali i u Krki budući da postoji deficit hemičara i farmaceuta. 

Slovenska vlada je prije godišnjih domora izradila novi plan za sprovođenje mjera aktivne politike zapošljavanja za 2017. i 2018. godinu, te će za ove dvije godine ukupno izdvojiti 189 miliona eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije