Slovačka: Traže se radnici iz BiH za branje jagoda, plata do 2.600 KM

Radiosarajevo.ba
Slovačka: Traže se radnici iz BiH za branje jagoda, plata do 2.600 KM
Foto: Pixabay / Jagode
Posrednici primamljivim oglasima vrbuju sezonce iz Bosne i Hercegovine, Srbije te Crne Gore za rad na slovačkim plantažama.

Starosnih ni polnih ograničenja nema. Radno vrijeme je od 10 do 12 sati dnevno, nedjeljom do 11 sati prije podne. Za branje trešanja i jagoda plaća se 20 do 40 centi po kilogramu. Ili tri eura, na sat, za razvrstavanje jabuka i breskvi.

Ovako posljednjih mesec dana na internet portalima za oglašavanje poslova vrbuju berače voća iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine za rad na slovačkim plantažama.

Dobar radnik dnevno može da ubere oko 100 kilograma jagoda, te, prema računici koja se navodi u oglasima, mjesečna zarada, u zavisnosti od vrste angažmana, iznosi 700 do 1.300 eura (1.400 do 2.600 KM).

Potencijalnim radnicima, piše Politika, u nekoliko gradova zapadne Slovačke navodno su zagarantovani i besplatan smještaj i prevoz do voćnjaka, kao i jedan obrok, uz doplatu od euro i po. Problem je što se u oglasima, osim mobilnog telefona za kontakt i imena operatera, ne navodi naziv agencije koja posreduje pri zapošljavanju sezonaca u Slovačkoj.

Iz zvaničnih institucija savjetuju građanima da, ako se zapošljavaju u inostranstvu posredstvom agencija, budu obazrivi i provjere nekoliko važnih stvari. Na prvom mjestu da li je agencija registrovana za posredovanje, kao i da li je u ugovoru koji potpisuju osigurana zakonom propisana zaštita, te da ne odlaze na rad u inostranstvo bez prethodno potpisanog ugovora o radu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije