Sberbanka može da preuzme Mercator u zamjenu za dug Agrokora

Radiosarajevo.ba
Sberbanka može da preuzme Mercator u zamjenu za dug Agrokora
Arhiv / Mercator u BiH također ima svoje objekte
Okružni sud u Ljubljani potvrdio je žalbu Sberbanka i odbacio valjanost lex Agrokora za Sloveniju.

Na taj način, ruska banka će moći da zatraži Mercator u zamjenu za dug Agrokora. 

Lex Agrokor, u kojem su hrvatske vlasti preuzele upravljanje velikim dugovima koncerna Agrokor, prema nalazima Okružnog suda u Ljubljani, ne poštuje načelo jednakog tretmana vjerovnika. Način izvršenja restrukturiranja Agrokora, koji je izabrala Hrvatska - takozvana materijalna konsolidacija - izjednačava vjerovnike koji su u različitim položajima. 

Po lex Agrokoru, vjerovnici koji imaju potraživanja na bolje stojećim dijelovima Agrokorovog konglomerata bili bi plaćeni slabije nego inače, a oni koji imaju potraživanja od loših firmi u okviru grupe Agrokor, bit će plaćeni bolje nego što bi bili inače. Ovo je u suprotnosti sa slovenskim stečajnim zakonom, i zato što Agrokor ima povjerioce i imovinu u Sloveniji, Okružni sud u Ljubljani nije prepoznao valjanost lex Agrokora za Sloveniju, piše SeeBiz.

Sud je prihvatio odluku na osnovu žalbe ruskog Sberbanka, odnosno slovenske filijale Sberbanke. Sberbanka je Agrokorov povjerilac i traži da dobije dionice slovenskog Mercatora, koji je među onim dijelovima Agrokora koji rade bolje.

Ukoliko bi u Sloveniji vrijedio lex Agrokor, mogao bi Agrokorov izvanredni upravitelj Ante Ramljak Mercator prodati i prihod podijeliti svim kreditorima, kaže za Dnevnik profesor na ljubljanskom Pravnom fakultetu Miha Juhart. Sada je najvjerojatnije da će Sberbank pokušati steći veći dio Mercatora na sudu. Ranije je Sberbank preuzeo 18,53 posto dionica u vlasništvu Agrokorove nizozemske kompanije Agrokor B. V. 

Žalbu protiv lex Agrokora u Sloveniji uložila je slovenska vlada, ali je sud zbog nedostatka pravnog interesa odbio. Vlada je tvrdila da bi lex Agrokor imao negativan uticaj na suverenitet, sigurnost ili javnu korist Slovenije. 

"U svakom slučaju, cilj koji smo postavili smo postigli", izjavio je za agenciju STA ministar ekonomije Slovenije Zdravko Počivalšek.

"Odluka suda, po mom mišljenju, stabilizaciju Mercatora omogućava na brži i efikasniji način". Rekao je da o budućim potezima Sberbanke ne može govoriti, ali je priznao da će sada vjerovnici Agrokora moći zahtijevati plaćanja iz Agrokorovog udjela u Mercatoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije