Već dvije trećine pumpi u BiH snizile cijene goriva

S. H.
Već dvije trećine pumpi u BiH snizile cijene goriva
Nakon što je cijena američke nafte na berzi u New Yorku pala na manje od 45 dolara po barelu, došlo je i do smanjenja cijena goriva na pumpama u Bosni i Hercegovini.

Već dvije trećine pumpi u Bosni i Hercegovini snizile su cijene goriva za pet feninga, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba u Federalnom ministarstvu za trgovinu.

Samim tim još uvijek nije utvrđena prosječna cijena nafte u Federaciji BiH.

Kako su nam kazali u ministarstvu, za sada nije poznato hoće li doći do novih izmjena u cijenama goriva na pumpama jer njih diktira cijena barela sa svjetskog tržišta i ponuda dobavljača.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) pokušala je utjecati na podizanje cijena nafte i naftnih derivata zbog čega je od novembra dogovoreno smanjenje proizvodnje, no ipak proizvodnja nafte u SAD-u je porasla i remeti napore OPEC-a, zbog čega je i smanjena cijena ovog energenta.

Ako bi došlo do novih izmjena u cijenama, dobavljači moraju tri dana prije izmjena dostaviti nove cijene Federalnom ministarstvu za trgovinu na odobravanje.

Još uvijek nije poznato da li su zbog smanjenja cijena nafte snižene i cijene namirnica.

Šefica Odsjeka za cijene Federalnog ministarstva za trgovinu Lela Glibo rekla je za Radiosarajevo.ba kako se smanjenje cijene goriva najčešće ne odražava na cijene namirnica, ali kako će više informacija biti poznato 15. kada će ovo ministarstvo izdati izvještaj o cijenama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije