Savez samostalnih sindikata BiH: U maju jeftinija potrošačka korpa

Fena
Savez samostalnih sindikata BiH: U maju jeftinija potrošačka korpa
Pixabay / Ilustracija

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za maj ove godine iznosi 2.039,86 KM i za 34,99 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mart ove godine iznosila je 916 KM (prema posljednjem podatku koji je objavio Federalni zavod za statistiku) i za 21 KM je viša od prosječne plaće isplaćene u februaru ove godine. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 44,9 posto.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine  - prehrana (39,3 posto), stanovanje i komunalne usluge (15,2 posto), higijena i održavanje zdravlja (5,7 posto), obrazovanje i kultura (12,5 posto), odjeća i obuća (14,7 posto), prijevoz (6,8 posto), te državanje domaćinstva (5,8 posto).  

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra, za 80 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja, ubrojani su troškovi za osam stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Službe za informisanje SSSBiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije