Saša Bešlić: Bosanac koji je ubijedio H&M da udvostruči plate radnika

Radiosarajevo.ba
Saša Bešlić: Bosanac koji je ubijedio H&M da udvostruči plate radnika

Da su Bosanci i Hercegovci u Švedskoj ostvarili velike poslovne uspjehe u raznim oblastima, dokaz je i Saša Bešlić, rođeni Zeničanin, bankar koji je jedan od najvažnijih profesionalaca iz oblasti održivih investicija i upravljanja, ne samo u Švedskoj već i globalno.

Čovjek koji je ubijedio H&M, modnog giganta iz Švedske da udvostruči plate svojih radnika u Bangladešu, kako bi im osigurao prihode koji zadovoljavaju njihove životne potrebe. To je čovjek koji je spreman raskinuti multimilionski projekat sa Boeingom, ako se neispoštuju ugovorne klauzule o etičnom poslovanju svih proizvođača.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba, Bešlić je govorio o tome kako zemlja, kao što je BiH, sa svojom privredom i znanjem koje posjeduje može i mora biti konkurentna i dostupna za svjetske investicije, samo mora shvatiti koji je način za to.

"Bosanci i Hercegovci su jako tvrdoglav narod, a to ih htjera da budu najbolji u onome što rade. Zato se svugdje u svijetu vrednuje i poštuje njihov rad i znanje. Davno smo mi pokazali da smo konstruktivni, realni i prije svega vrijedni. Uz malo veću volju vlasti u državi da zadrži tu svu pamet i da im da način da zarađuju i sprovode svoje ideje, stvorit će se idealni uslovi za život svih njenih građana a sigurno i stvoriti bolje uslove za one koji u ovoj zemlji žele da investiraju i ulažu. Bosna i Hercegovina kao država zbog toga mora da napravi strukturalne promjene, prvenstveno kroz pravu borbu protiv korupcije, puno više i transparentnije nego što to sada radi", govori Bešlić.

Bosanci i Hercegovci se ne boje društvenih kontakata, govori Bešlić, kroz historiju se pokazalo da se ne boje ni konflikata, a ono što je najvažnije jeste da se ne boje sami sebe.

Kaže da se više pažnje treba usmjeriti na jačanje i razvoj privatnog sektora. To je moguće samo uz volju i podršku države, privatni sektor će tako imati veće mogućnosti da se razvija, što će automatski omogućiti nova radna mjesta, počevši od malih firmi koje nemaju ni regionalne šanse za biti konkurentne, do firmi koje su grupirane po sektorima koji imaju veće šanse i prednost, u regionalnom smislu, i na taj način im treba dati jednaku šansu da se razvijaju.

"Ne postoji niti jedan ozbiljan dugoročni investitor koji investira novac u BiH, a ima ih koji to žele i više nego što je poznato, a sve zbog toga što ne postoje strukturalni uslovi za te investicije. Veliki problem je ta nestabilnost, zemlja je još uvijek politički podijeljena na velike nacionalne grupacije, teško je predvidjeti šta će se dešavati u narednom periodu. Za investitore je to jedna velika crna soba, u koju ne žele da ulaze, jer ne znaju kako će iz nje izaći", pojašnjava Bešlić.

Bešlić podsjeća da Evropska unija od BiH očekuje velike stvari. Da bi postala jedna od članica, ono što je primarno jeste da se moraju izvršiti fundamentalne promjene na način da svi od političara pa do običnih građana moraju da stvore drugačiju sliku budućnosti i da vjeruju u bolji ekonomski razvoj.

Ostatak teksta možete pročitati na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije