Šarović: Odblokiran izvoz mesa, dvije kompanije stekle povjerenje Turske

N. K.
Šarović: Odblokiran izvoz mesa, dvije kompanije stekle povjerenje Turske
Krajem januara odblokiran je izvoz mesa u Tursku i trenutno ova država dozvoljava dvjema kompanijama iz BiH uvoz iskoštenog mesa, kazao je za Radiosarajevo.ba Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Prema riječima državnog ministra, umjesto izvoznog objekta kompanije Bajra iz Travnika, koji je skinut s liste zbog prošlogodišnje neispravne pošiljke mesa, sklopljeni su aranžmani s drugim izvoznicima.

"Krajem januara počeo je ponovo otkup žive stoke, posebno u Semberiji, za izvoz u Tursku. Trenutno turska strana dozvoljava uvoz za dvije kompanije i umjesto izvoznog objekta 'Bajra', turska strana je dala izvozni broj firmi 'Suša' iz Visokog iz koje trenutno idu isporuke“, rekao nam je Šarović.

Kako je kazao, trenutno dva izvoznika imaju dozvolu za izvoz oko pet tona iskoštenog mesa i ukoliko izvoz bude tekao prema planu, moguće je tokom ove godine osigurati izvoz od 5.000 tona.

meso-prerada-tvornica2.jpg - undefined

Podsjećamo, turski inspektori su pregledavajući kamione iz BiH 24. augusta prošle godine na granici otkrili nešto više od 20 tona junetine iz BiH koja je bila zaražena opasnom bakterijom E. Coli O157, a službena potvrda ovog slučaja stigla je 29. augusta.

Već tada, turski su inspektori zaustavili uvoz mesa na graničnom prijelazu Kapikule.

Nakon otkrivanja zaraženo meso je uništeno, a tek pet mjeseci poslije, 5. januara 2018. godine stigao je dopis Generalnog direktorata za meso i mlijeko Turske u kojem je obaviješten ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Turske o problematičnom mesu iz BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije