Šarović o unapređenju Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i Turske

Anadolija
Šarović o unapređenju Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i Turske
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović boravi danas u Istanbulu.

On će se sastati s ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zeybekcijem i drugim članovima Vlade, sa kojima će razgovarati o unapređenju Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i Turske i preostalim pitanjima vezanim za izmjene i dopune ovog ekonomskog Sporazuma. 

Teme razgovora, između ostalog, su izvoz mesa u Tursku, kao i izvoz nekih ključnih bosanskohercegovačkih proizvoda, kao što je rastući izvoz brašana, žitarica i jestivog ulja, saopšteno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"Kontinuitet rasta robne razmjene sa Turskom se nastavlja i bilježi odlične rezultate i u 2017.godini. Izvoz brašna je u prošloj godini sa 4.000 tona skočio na 70.000 tona, praktično povećan je 16 puta, a trend rasta izvoza uspješno je nastavljen i u 2017. godini", istakao je Šarović.

Dodao je da očekuje da će rad na Sporazumu o slobodnoj trgovini doprinijeti daljem usponu robne razmjene između dviju zemalja. 

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH navode da susreti Šarovića i Zeybekcija kontinuirano doprinose rješavanju otvorenih pitanja i unapređenju ukupne saradnje te daju podsticaj i snažan signal privrednicima dviju zemljama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije