Šarović: Naredni cilj je izvoz konzumnih jaja u Europsku uniju

Anadolija
Šarović: Naredni cilj je izvoz konzumnih jaja u Europsku uniju
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sastanak Mirka Šarovića i Ljubomira Kalabe sa predstavnicima peradarske industrije

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine danas je povodom objave u Službenom glasniku Evropske komisije odluke o postavljanju BiH na listu zemalja kojima je dozvoljen izvoz pilećeg mesa u zemlje Evropske unije održao sastanka sa peradarima i direktorom Kancelarije za veterinarstvo BiH. Odluka je objavljena 21. februara ove godine, a donesena je mjesec dana ranije, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Mislim da je ovo važan trenutak. Sa nama su bile kompanije koje su prošle cijeli proces monitoringa sve ove mjesece i godine, ali i kompanije koje su blizu da ispune potrebne uslove za sticanje mogućnosti izlaska na evropsko tržište. Sa nama su danas bili i proizvođači konzumnih jaja i oni su jednom procesu monitoringa i blizu smo te odluke, kao i prerađivači. Evropska komisija, odnosno njeno nadležno tijelo je u ponedjeljak i utorak razmatralo zahtjev BiH kada su u pitanju prerađevine od pilećeg mesa. Ta rasprava je obavljena i očekujemo narednih dana i sedmica, kao što je bio slučaj za pileće meso, da se objavi ta odluka, što je također jedan od značajnih uspjeha“, rekao je Šarović.

Dodao je da je odluka o stavljanju BiH na listu zemalja koje mogu izvoziti pileće meso u EU jako dobra vijest, te da je to bio jedan od zajedničkih ciljeva u kojem su učestvovale institucije Vijeća ministara, nadležne inspekcije i druga nadležna tijela iz Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta, kao i proizvođači i više stotina kooperanata.

Od 2010. godine pokušavamo da dobijemo 'zeleno svijetlo' EU broj. Konačno ovaj trud i napori koje smo intenzivirali posebno u zadnje dvije godine su dali rezultat. U ovom procesu pomogli su nam i strani donatori“, naglasio je Šarović i nastavio:

“Sastanak smo iskoristili da razgovaramo o izazovima koji nas čekaju u narednom periodu. Kancelarija za veterinarstvo je nadležna institucija, koja će odobravati rješenja i dozvole za izvoz na tržište EU.“

Istakao je da je važno spriječiti zloupotrebe, koje se u posljednje vrijeme dešavaju sa uvozom smrznutog mesa iz trećih zemalja, koje se u BiH odleđuje i stavlja na tržište, što direktno pogađa vrlo važan sektor peradara u BiH, jer se tim poslom bave 52 kompanije, koje za sebe vežu preko 300 farmi i više hiljada radnih mjesta.

Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo rekao je da sada slijedi intenziviranje rada na ispunjavanju uslova za izvoz konzumnih jaja.

“Već smo podnijeli zahtjeva da nas komisija stavi na listu odobrenih zemalja za jaja za preradu, što je ista lista, kao i za konzumna jaja. S tim što da b izvozili konzumna jaja moramo imati odobren plan kontrole salmonele, što u ovom trenutku nemamo i na tome trebamo raditi. Jaja za preradu su bitna zbog toga što mnogo kompanija pravi kompozitne proizvode, kao što su razne pite i takvi proizvodi i ne mogu ih izvoziti ako ne budu na ovoj listi. Nadam se da ćemo uskoro to završiti i da će i oni moći izvoziti svoje proizvode“, naveo je Kalaba.

On je istakao da bi se prve količine pilećeg mesa iz BiH na tržištu EU mogle naći za pedesetak dana.

“U petak, 21. februara je objavljeno u Službenom glasniku. Tri dana poslije toga je validna ta odluka, 45 do 50 dana treba da bi se uspostavile procedure, odnosno upis u TRACES sistem EU za najavu i deset dana treba da na tom sistemu postane validna lista. Znači negdje za 50 dana prve pošiljke mogu krenuti“, objasnio je Kalaba.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo je istakao i da su za sada dozvolu za izvoz u EU dobili klaonice Madi i Brovis, te Argeta i Ovako kao prerađivači pilećeg mesa.

Šarović je dodao da još najmanje deset kompanija u BiH može ispuniti uslove za izvoz u EU, te da je sektor u stanju da proizvede preko 50.000 tona pilećeg mesa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije